Statul va compensa angajaților din serviciul public jumătate din creditul luat pentru procurarea locuinței în cadrul Programului „Prima casă”

Angajații din serviciul public vor beneficia de facilități la procurarea locuinței în cadrul programului „Prima Casă”. Statul va compensa acestora 50 la sută din creditul ipotecar luat pentru procurarea locuinței.

În acest scop, Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul privind modul de acordare a compensaţiilor în cadrul Programului de stat „Prima casă”. Acest proiect a fost denumit „Prima casă 2”.  

De compensaţii vor putea beneficia angajații autorităţilor și instituţiilor publice finanţate integral din bugetul public naţional, ai instituţiilor medico-sanitare publice și ai celor de învăţământ superior de stat cu autonomie financiară, care activează de cel puţin un an în sectorul public.

Costul locuinţei nu va depăşi 600 mii de lei. Suma totală a compensației va fi distribuită pentru 25 de ani. Compensația va fi acordată lunar, de la aprobarea cererii pentru finanţare până la finalizarea perioadei de rambursare a creditului ipotecar.

În cazul achitării anticipate a creditului, oferirea compensaţiei va fi sistată din momentul plății de către beneficiar a ultimei rate.

Compensația va fi acordată atâta timp cât beneficiarul rămâne angajat în sectorul de stat. Prin această măsură Guvernul vrea să motiveze tinerii angajați să rămână în serviciul public.

„Oferim tinerilor care lucrează în sectorul public posibilitatea săși poată cumpăra o locuință în condiții mult mai convenabile, prin compensarea a 50 la sută din costul acestei locuințe”, a spus Pavel Filip.

Înregistrarea cererilor de acordare a compensaţiilor va fi făcută prin intermediul unui registru online, disponibil pe pagina web www.primacasa.gov.md.

În bugetul pentru acest an, pentru acordarea compensațiilor în cadrul Programului „Prima casă 2” sunt prevăzute 20 milioane de lei.

Până în prezent, de programul „Prima casă” au beneficiat 146 de persoane, suma garanțiilor acordate depășind 35 de milioane de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.