Achizițiile publice vor fi mai simple și mai eficiente. Noi modificări în legislație

Procesul de achiziții publice va fi simplificat și îmbunătățit, conform normelor europene. Un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind achiziţiile publice a fost aprobat astăzi de Guvern.

Documentul stabileşte că autoritatea contractantă, înainte de iniţierea procedurii de atribuire, va putea organiza consultări ale pieţei prin comunicarea cu experţi independenţi, autorităţi publice sau operatori economici, dar cu o condiţie – să nu fie încălcate principiile de concurență.

De asemenea, proiectul prevede utilizarea a noi instrumente electronice în sistemul de achiziţii. În particular, va fi introdus conceptul de Document Unic de Achiziţii European, care constă în declaraţia pe propria răspundere a operatorului economic cu privire la îndeplinirea criteriilor de calificare şi selecţie.

Astfel, nu va mai fi necesară prezentarea documentelor până la deschiderea ofertelor, acestea fiind solicitate ulterior de la ofertantul câştigător.

Un alt aspect inovativ se referă la criteriile de selectare în domeniul achiziţiilor publice, care au fost actualizate: cel mai scăzut preţ și cost, cel mai bun raport calitate-preţ şi calitate-cost. Pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii este prevăzută posibilitatea de atribuire pe loturi a contractelor.

Au fost stabilite și noi tipuri de proceduri de achiziţie şi anume: achiziţie în cazul serviciilor sociale şi a altor servicii specifice, parteneriat pentru inovare, iar ca modalitate specială de atribuire – catalogul electronic.

Armonizarea legislaţiei din domeniul achiziţiilor publice cu standardele europene este prevăzută în Planul de acţiuni privind implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului de achiziţii publice pentru anii 2016-2018.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.