/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Reacțiile politicienilor la invalidarea alegerilor. Majoritatea critică dur decizia și consideră că a fost una politică

missing
20 iunie 2018, ora 19:48

Maia Sandu spune că decizia de aseară arată că în Republica Moldova este dictatură.

Decizia de ieri a justiției este una abuzivă, agramată și anulează votul chișinăuienilor, iar acest lucru înseamnă că anulează democrația de care ne mai bucurăm. Este o dovadă a dictaturii în Republica Moldova,” a declarat Maia Sndu, lidera PAS.

Fostul primar al orașului Chișinău, Dorin Chirtoacă, spune că anularea alegerilor este ilegală și criminală.Într-o postare pe Facebook, el spune că:

Dodon și cu socialiștii fac circ, ei au solicitat constatarea acestor pretinse nereguli. Care nereguli? Că am chemat și eu și Andrei Năstase la vot? Așa vom ajunge la imposibilitatea în general de a deschide gura în timpul unei campanii electorale pentru un candidat.”

Și Igor Dodon a venit astăzi cu o reacție, chiar dacă aseară, la scurt timp după pronunțarea deciziei, șeful statului a ținut să felicite naționala Rusiei la fotbal, decât să comenteze invalidarea alegerilor în Chișinău.

Mi se pare că aici avem de-a face iarăși cu standarde duble și justiție selectivă. Poate era mai bine ca lui Năstase să-i fie oferită posibilitatea să-și demonstreze capacitățile sau incapacitățile sale de conducător(..). În orice caz, așteptăm decizia finală a Judecății,” a scris președintele RM, Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook.

Tot pe Facebook a reacționat și liderul PPEM, Iurie Leancă, care speră ca decizia finalăa instanței să se bazeze pe dorința cetățenilor.

Dreptul de a fi ales si de a alege este principalul pilon al unei democrații.Sperăm ca actul justiției să se realizeze în ultimă instanță, iar magistrații să aibă o decizie bine fundamentată în spiritul legii și pornind de la voința cetățenilor.”

În comentariul Partidului Democrat, făcut de Vitalie Gamurari, se spune că decizia este una sensibilă, pe care o vor urmări cu atenție.

Decizia este una sensibilă și trebuie evaluată prin prisma argumentelor juridice, pentru a înțelege ce a stat la baza ei. Acest lucru va fi posibil în momentul în care va fi făcută publică motivarea ei,” a menționat purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari.

Între timp, Fostul ambasador în SUA, Igor Munteanu, consideră că judecătoarea ar fi declarat invalidarea scrutinului, invocând motive neconfirmate de rapoartele observatorilor acreditați.

Cu asemenea ritmuri – ne vom trezi în curând transnistrizați și puși la murat, oare ce mai rămâne din % de implementare din Acordul de Asociere cu UE după asemenea fapte descalificante? Cetățeanul supărat știe că există un singur „highlander” care-i responsabil de asemenea fapte bizare. Și are dreptate. Când alungi muștele cu sabia poți să-ți retezi antenele, spune o vorbă din bătrâni,” a mărturisit Igor Munteanu, analist politic.

Și Partidul Popular European este revoltat de decizia de invalidare a alegerilor. Președintele PPE, Joseph Daul, a făcut următoarea declarație:

Sunt consternat de erodarea democrației în Republica Moldova. Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului rezultată dintr-o alegere democratică. Este evident că alegerea lui Andrei Năstase ca primar al capitalei Republicii Moldova a fost o surpriză neplăcută pentru alianța Plahotniuc-Dodon. Situația nu a fost niciodată mai rea ca astăzi. Este clar că alianța Plahotniuc-Dodon este capabilă de orice pentru a-și păstra controlul asupra țării. Uniunea Europeană nu poate susține sau finanța astfel de carteluri, iar PPE nu va rămâne indiferent în fața acestei situații,” a menționat Joseph Daul, președinte PPE.

Cu o reacție a venit și europarlamentarul Siegfried Mureșan care și-a exprimat nedumerirea cu privire la decizie.

Apar mari semne de întrebare privind separarea puterilor în stat în Republica Moldova,” a scris eurodeputatul într-o postare pe Facebook.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram