15:10:29 20.04.2024
Stiri

Mai multe ONG-uri din R. Moldova îi solicită CEC să-și ANULEZE decizia care introduce condiții ABUZIVE pentru acreditarea observatorilor la alegeri

Politică 19.06.2018 19:33 Vizualizări5053 Autor: Ziarul National
Mai multe ONG-uri din R. Moldova îi solicită CEC să-și ANULEZE decizia care introduce condiții ABUZIVE pentru acreditarea observatorilor la alegeri Diez


Douăzeci de organizații neguvernamentale din R. Moldova au lansat, astăzi, un apel public prin care îi cer Comisiei Electorale Centrale (CEC) să-și anuleze decizia aprobată pe 12 iunie curent de modificare și completare a Regulamentului privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora.

În opinia ONG-urilor, noile modificări introduc „condiții abuzive și limitative în domeniul monitorizării alegerilor, asigurării transparenței și legitimității acestora”.

În apel se mai arată că autoritatea electorală centrală nu a luat în considerație nicio propunere făcută de Asociația „Promo-LEX”, inclusiv neacceptarea introducerii condiției obligatorii privind prezența semnăturii candidatului înaintat pentru acreditare, pe care experții o califică „drept inutilă, menită să birocratizeze și complice substanțial acreditarea și activitatea observatorilor”.

Semnatarii apelului reclamă faptul că CEC aintrodus în calitate de Anexă un Formular al demersului pentru acreditarea observatorului național, „care are un caracter și mai abuziv, și mai birocratizat decât cel supus consultărilor publice”. Astfel, a fost dublat numărul rubricilor care urmează a fi completate de candidatul la acreditare, fiind solicitată completarea personală a așa tip de informații ca: IDNP, participarea anterioară la alegeri, adresa de mail, telefon de contact etc., precum și semnătura obligatorie (ca în buletinul de identitate). Alarmantă este și tentativa de limitare a dreptului de raportare a observatorului implicat în alegeri prin introducerea obligativității de asigurare a confidențialității datelor cu caracter personal la care are acces. Or interpretarea extensivă a acestor norme poate obstrucționa activitatea de monitorizare a alegerilor.

„Organizațiile semnatare solicită abrogarea de urgență a Hotărârii CEC nr. 1694 din 12 iunie 2018 și îndeamnă autoritatea electorală să trateze instituția observatorului nu ca pe un inamic al său, ci ca pe un partener, poate chiar incomod, dar care contribuie la asigurarea corectitudinii și legitimității procedurilor electorale. În pofida acțiunilor insistente ale CEC, încă mai avem convingerea că autoritatea respectivă, de rând cu alte autorități publice responsabile de organizarea proceselor electorale, doresc sincer desfășurarea unor alegeri libere și corecte în Republica Moldova. Or aceasta va fi imposibil de realizat fără o monitorizare liberă, echidistantă și eficientă a scrutinelor electorale de către observatori”, cităm din document.

Apelul a fost semnat de 20 de organizații neguvernamentale din R. Moldova, inclusiv de Asociația „Promo-LEX”, Transparency International Moldova, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, IDIS „Viitorul” și Institutul de Politici Publice.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md