14:15:02 29.03.2024
Stiri

Monument CONTROVERSAT cu harta Rusiei, la Comrat: Procuratura Generală, SESIZATĂ

Social 19.06.2018 18:30 Vizualizări4357 Autor: Ziarul National


Monument CONTROVERSAT cu harta Rusiei, la Comrat: Procuratura Generală, SESIZATĂ Gagauz.info

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a sesizat Procuratura Generală referitor la monumentul din Comrat, dedicat grănicerilor. Pe monument este gravată harta Rusiei, iar reprezentanții Agenției spun că monumentul a fost edificat ilegal, pentru că nu avea autorizațiile necesare.

Monumentul de la Comrat dedicat grănicerilor, care a fost inaugurat la sfârșitul lunii mai curent, a fost instalat ilegal. Administrația locală din UTA Găgăuzia nu a coordonat acest proiect la nivel central, așa cum ar trebui să se întâmple cu monumentele amplasate în spațiile publice, explică directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță.

„Toate inițiativele de elaborare a monumentelor de for public trebuie coordonate cu Consiliu Național al Monumentelor de For Public. În acest caz, cei de la Comrat nu au respectat legea monumentelor de for public. Din câte cunosc, este practic primul caz când edifică monumentele fără a avea avizul Consiliului, respectiv pentru fiecare monument de for public se elaborează o hotărâre de Guvern”, a declarat Ștefăniță, citat de „Radio Chișinău”.

Aceeași sursă transmite că și deputatul liberal, Roman Boțan, a trimis o interpelare la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării vizavi de același monument controversat.

„În momentul în care pe un monument se gravează harta unui stat care-și menține trupele ilegal pe teritoriul R.Moldova, în momentul în care apare simbolul defunctei URSS, am putea face o analogie dacă într-un alt stat din Europa ar apărea un monument pe care ar fi gravată emblema celui de-al treilea Reich. Fac o asemenea analogie, pentru aceste regimuri au fost distrugătoare pentru milioane de vieți. Dacă ne ancorăm în realitatea de astăzi, am putea considera o sfidare a bunului-simț cel puțin, dar și a legii, atunci când se instalează un monument fără a fi coordonat cu autoritățile competente, fără a avea aviz. Mai mult ca atât, reprezentanții MAI participă la această la această inaugurare cu o gardă de onoare, mi se pare o situație ieșită din comună și lipsit de respect de bun-simț față de cetățenii R. Moldova”, a afirmat deputatul.

Analistul politic Vlad Țurcanu consideră că edificarea acestui monument este una reprobabilă. El atrage atenția că nu doar la Comrat, dar și în alte regiuni cum ar fi Taraclia sau Bălți, grupările politice locale se întrec în a-și demonstra loialitatea față de Federația Rusă din rațiuni electorale: „Ar trebui să vedem în această situație în ce măsură se impun niște condiții structurilor locale politice atunci când acestea beneficiază de finanțare europeană și americană, în același timp, denigrând cu orice ocazie Occidentul și făcând asemenea reverențe ilegale Federației Ruse. Liderii locali de la Comrat, tocmai din această cauză sunt antieuropeni, antioccidentali, ei înțelegând că odată cu apropierea Republicii Moldova de standardele europene, ei nu vor mai putea sfida legislația care interzice asemenea manifestări ostile”.

Potrivit presei de la Comrat, președintele organizației „Grănicerul”, care a venit cu inițiativa de a instala monumentul, susține că este vorba despre o greșeală a designerilor și că, de fapt, trebuia să fie gravată harta Uniunii Sovietice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md