Plahotniuc anunță o posibilă soluție în privința evacuării deșeurilor din Bălți. Usatîi: Aș dori să aud continuarea acestui subiect

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a anunțat astăzi că, împreună cu Guvernul, ar putea identifica o soluție privind rezolvarea problemei evacuării deșeurilor menajere din municipiul Bălți. Astfel, potrivit lui, Guvernul ar putea lua decizia de a transfera terenul pe care este amplasat poligonul în administrarea localității Țambula, primar al căreia este un exponent al „Partidului Nostru”, la fel ca și în cazul primarului de Bălți, iar poligonul ar putea fi expropriat de la agentul economic care îl gestionează. Fostul primar al capitalei de nord, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a comentat aceste declarații, însă a adresat și un șir de întrebări la care, potrivit lui, nimeni nu se grăbește să ofere un răspuns.

„Am discutat astăzi în ședință cu colegii soluțiile prin care putem ajuta Primăria Bălți să soluționeze definitiv această criză. Inclusiv, am discutat cu colegii posibilitatea exproprierii terenului respectiv de la agentul economic care îl gestionează. Reieșind din faptul că acest poligon, chiar dacă este gestionat de un agent economic din Chișinău, se află de fapt pe teritoriul la două sate – Țambula și Bilicenii Noi, iar primarul localității Țambula, ca și primarul de Bălți este exponentul formațiunii politice „Partidul Nostru”, considerăm că este corect ca acest teren să fie transmis satului Țambula, astfel încât să nu mai existe neînțelegeri și diverse speculații”, a menționat Vlad Plahotniuc în cadrul briefingului după ședința săptămânală de marți a Partidului Democrat.

Potrivit lui, posibilele soluții au fost discutate după ce, lui personal, i-a fost adresată „o solicitare din partea unor responsabili de la Primăria Bălți” de a se implica. El a mai precizat că, „Partidul Democrat, chiar dacă nu se află în relații de cooperare cu partidul din care fac parte primarii celor două localități, consideră că, în astfel situații de criză, în care cetățenii au de suferit, politica trebuie lăsată la o parte, iar Guvernul să sprijine orice primărie indiferent de apartenența politică a primarului localității”.

„Acum, autoritățile locale din Bălți, desigur după transmiterea terenului cu pricina Primăriei localității Țambula, condusă de colegul lor de partid, chiar au toate condițiile să rezolve criza gunoiului menajer în Bălți. Dacă nici după asta ei nu vor putea rezolva această problemă a deșeurilor, atunci vorba aceea: „Plohomu tanțorul chto-to meșaet” (trad. rus: „Unui dansator rău, mereu îi încurcă ceva”)”, a declarat Plahotniuc.

De altă parte, președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, fost primar de Bălți, succesorul căruia este actualul primar Nicolai Grigorișin, comentând declarațiile liderului PD, a menționat că dacă el și Grigorișin vor începe a dansa, atunci celor care joacă în jurul lui Plahotniuc, le vor rupe picioarele chiar din prima horă. Iar asta pe motiv că, spre deosebire de alții, ei pur și simplu nu dansează. „Uitați-vă la mine, la Grigorișin, și imaginați-vă ce dansatori am putea fi! Dacă eu și Grigorișin vom începe a dansa, atunci celor care joacă în jurul vostru, le vom rupe picioarele chiar din prima horă”, a spus liderul „Partidului Nostru”.

Potrivit lui Usatîi, dacă cele spuse de Plahotniuc se vor dovedi a fi adevărate, atunci problema deșeurilor poate fi într-adevăr soluționată. Dar rămân fără răspuns un șir de alte întrebări. „Nu pot înțelege de unde vine această decizie. Pe de o parte, Plahotniuc spune lucruri corecte: el a întors ceea ce mereu a aparținut Primăriei din Țambula. În ce mod a fost asta expropriat de la „concesionarii gunoiului” el nu a spus nimic. Nu a spus nimic nici despre ce e cu acele dosare penale intentate împotriva tuturor acelor tovarăși din mafia gunoiului și fosta conducere a orașului care a fost implicată în scheme de corupție, care a furat zeci de milioane de lei din bugetul municipal Bălți. La această temă nimeni nu spune nimic. Dar gestul în sine este unul corect. Întrebarea e de ce timp de doi ani nu s-a făcut absolut nimic, iar acum, peste ani, s-a pornit”, a menționat Usatîi în cadrul unei transmisiuni live pe pagina sa de Facebook.

La fel, politicianul l-a îndemnat pe acesta să comenteze și dosarele penale împotriva sa și primarilor formațiunii pe care o conduce. „La fel, îmi este interesant ce se întâmplă cu Șor. Acesta iese, ceva comentează, scrie înjurături în adresa mea… Ei bine, mi-aș dori să aud continuarea acestei istorii și să primim răspunsuri la multe întrebări”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...