Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Plahotniuc anunță că miniștrii vor…

Plahotniuc anunță că miniștrii vor merge în teritoriu. Analist politic: „E o acțiune de PR”

Vlad Plahotniuc a anunțat de la tribuna PDM că prim-ministrul și cabinetul de miniștri vor întreprinde vizite în fiecare raion din țară pentru a comunica și rezolva problemele locuitorilor. Analistul politic Alexei Tulbure califică însă aceste acțiuni drept un PR politic în pragul alegerilor electorale, lucru negat de purtătorul de cuvânt al democraților.

„Am identificat cu colegii și prim-ministrul o soluție care credem că va contribui la identificarea și rezolvarea problemelor acute din fiecare raion. Întregul Guvern, în frunte cu prim-ministrul, de câteva ori pe lună, își va desfășura activitatea în teritoriu. În zilele de vineri va fi organizat un desant al cabinetului de miniștri în câte un raion, unde colegii din executiv vor avea întâlniri cu autoritățile locale, agenții economici, medici, cadrele didactice și cu alte categorii de cetățeni, inclusiv în satele Republicii Moldova”, a declarat liderul PDM după ședința săptămânală a partidului.

Vlad Plahotniuc a mai adăugat că după fiecare întâlnire va fi desfășurată și o ședință de guvern la care vor fi discutate problemele raionului în care s-a întreprins vizita și vor fi luate decizii pentru soluționarea acestora.

În opinia analistului politic Alexei Tulbure, această acțiune tranformă miniștrii în clovni și poate fi calificată ca o pomană electorală în pragul viitoarelor alegeri parlamentare.

„Guvernul este o structură din domeniul departamentului situațiilor excepționale? Sau este un organ politic care promovează politici într-un stat, care le permit oamenilor să își rezvolte problemele? Guvernul trebuie să asigure funcționarea justiției în stat, să asigure procesul de luare a deciziilor transparent, să asigure descentralizarea puterii. Guvernul nu este echipă de pompoeri care se duce prin raioane. Aceasta este o modalitate de a promova PDM, care nu își poate crește popularitatea. E o acțiune de PR, care în ochii lui Plahotniuc trebuie să arate bine. În opinia lui Plahotniuc asta trebuie să îi ajute la alegeri. Un fel de pomene electorale care deformează logica unei guvernări”, susține Alexei Tulbure.

„Întrevăd în această operațiune de „desant” o implicare grosolană a Guvernului în alegerile parlamentare, mai exact, membrii Guvernului vor merge în fiecare circumscripție electorală, de mână cu, candidatul PD pentru funcția de deputat în acea circumscripție și vor făgădui oamenilor „marea și sarea”, doar să-i înduplece să fie susținut omul „celor trei trandafiri și un dolar”, a comentat pe pagina sa de Facebook și Valeriu Munteanu, vicepreședinte PL.

Întrebat de ce anunțul despre activitatea Guvernului a fost făcut public de la tribuna PDM, Vitalie Gamurari a argumentat acest lucru prin faptul că democrații și-au asumat actul de guvernare: „S-a discutat o idee, iar ulterior Guvernul deja deține tot controlul”.

Purtătorul de cuvânt al democraților a negat că această decizie ar fi una politică și are drept scop avantajarea PDM: „Eram sigur că această declarație va fi interpretată. Nu este ceva nou, au mai existat astfel de situații. Transparența care a fost declarată va putea fi controlată de mass-media pentru a vedea că nu are loc campanie electorală și nu se discută despre viitoarele alegeri parlamentare”.

Vitalie Gamurari nu a putut să ne ofere mai multe detalii despre viitoarele vizite ale Guvernului, menționând că prim-ministrul Pavel Filip urmează să stabilească și să coordoneze graficul.