Angajați ai CFM au pus la cale o schemă de contrabandă cu țigări în trenul Chișinău-București. O mie de pachete dintr-o singură încercare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O tentativă de contrabandă cu țigări peste frontiera moldo-română, pusă la cale de angajați ai trenului de pe ruta internațională Chișinău-București a fost contracarată de oamenii legii la data de 17 iunie curent. Astfel, aproape o mie de pachete de țigări au fost depistate în locuri special amenajate în podeaua unui vagon. Ulterior, în cadrul perchezițiilor la domiciliul figuranților în raionul Făleşti, au fost depistate și ridicate 14 mii de pachete de țigări Ashima și cinci mii de pachete Rotmans Denim.

În urma acțiunilor întreprinse au fost reținute în flagrant trei persoane implicate în comiterea infracțiunii, care se află în arest preventiv, iar forțele de ordine au depistat și ridicat în total 399.900 de țigarete (19.995 pachete), valoarea cărora se estimează la aproximativ 290.946 lei.

Potrivit Inspectoratului General de Poliție, este vorba de un grup de moldoveni care, fiind angajați ai Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” și având acces în trenurile cu rută internațională Chișinău-București, în perioada anilor 2016 până în prezent au plasat diferite mărfuri în locuri special amenajate, pentru a elucida controlul vamal și a ascunde bunurile introduse sau scoase de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Astfel, de către angajaţii de pe ruta internaţională Chişinău-Bucureşti, a fost implementată o schemă bine determinată, unde loturile de marfă de diferite categorii, inclusiv şi articole de tutungerie şi produse uşor alterabile erau plasate în ascunzişurile fiecărui vagon pentru a reduce gradul de risc la momentul depistării. Ulterior, după trecerea peste frontiera vamală şi ascunderea lor în locurile special amenajate, de către însoţitorii de vagon la punctele de trecere vamală cu România, marfa era realizată persoanelor terţe”se arată într-un comunicat al IGP.

În consecinţă, prin acţiunile unor angajaţi ai CFM, în comun cu persoane stabilite şi nestabilite de către organul de urmărire penală, au trecut peste frontiera vamală a Republicii Moldova mărfuri, în proporţii deosebit de mari, elucidându-se controlului vamal, prin ascunderea în locuri special pregătite sau adaptate în acest scop.

Reieșind din rezultatele obținute în urma acțiunilor de urmărire penală, persoanele implicate vor fi cercetate pentru contrabandă. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani, precum și amendă în mărime de la 5.000 la 10.000 de unități convenționale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...