De ce unii oameni sunt stângaci și alții dreptaci?

În decursul timpului, oamenii au încercat să înțeleagă de ce unele persoane sunt stângace, adică preferă să-și folosească mâna stângă.

În trecut, stângacii erau persecutați și considerați malefici sau posedați. Cuvântul “sinistru” derivă de altfel dintr-o expresie care înseamnă “mâna stângă”.

Primele teorii științifice, care s-au dovedit a fi greșite, explicau acest fenomen prin stresul la care a fost supusă mama în timpul sarcinii.

Ecografiile de sarcină realizate după anii 1980 au demonstrat că preferința pentru folosirea unei anumite mâini apare înainte de naștere.

Chiar din săptămâna a 13-a de sarcină, fetușii pot fi observați cum își sug degetul – pot alege degetul de la mâna stângă sau de la mâna dreaptă, detaliu care va indica preferința lor ulterioară.

Cercetătorii au considerat mult timp că anumite diferențe genetice între emisferele cerebrale sunt explicația căutată.

Un studiu recent sugerează însă o altă cauză: diferența apare la nivelul coloanei vertebrale, nu la nivelul creierului, scrie IFL Science.

Oamenii de știință de la Universitatea Ruhr Bochum, alături de colegii lor din Africa de Sud și Olanda, au observat că activitatea genetică din coloana vertebrală este asimetrică în timpul sarcinii și acest lucru determină dacă fetusul va fi stângaci sau dreptaci.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat diferențele de expresie genetică din coloana vertebrală în timpul săptămânii a 12-a de sarcină.

Aceste schimbări la nivelul coloanei sunt epigenetice, adică determinate de modul în care genele au fost influențate și modificate de condițiile de mediu.

De ce sunt persoanele stângace atât de puține, comparativ cu cele dreptace? Explicația stă tot în influența mediului.

Pentru o mai buna cooperare, natura a favorizat nașterea oamenilor dreptaci.

Un fenomen similar este întâlnit la porumbei. Ei văd mai bine cu ochiul drept decât cu stângul, pentru că atunci când sunt în ou ochiul drept este mai expus spre lumină, fiind orientat spre coaja oului, care este semi-translucidă.

Sursa: Yoda.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.