Fostul președinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi a primit cetățenie română

Fostul președinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi a primit cetățenie română, Anunțul a fost făcut de primarul Sectorului 1 al Bucureștiului, Dan Tudorache, care a scris despre aceasta pe pagina sa de Facebook.

Cu acest prilej, Petru Lucinschi a mers la Primăria Sectorului 1 împreună cu fostul președinte al României Emil Constantinescu.

„Astăzi ne-au onorat cu prezența la primărie doi foști șefi de stat: domnul Petru Lucinschi, fostul președinte al Republicii Moldova și domnul Emil Constantinescu, fostul președinte al României. Vizita a fost prilejuită de primirea cetățeniei române, chiar în anul centenarului unirii, de către domnul Petru Lucinschi, căruia îi urez să fie cetățeanul unei țări unite, libere, prospere și demne”, a scris Dan Tudorache.

Petru Lucinschi a fost președinte al R.Moldova de la 1 decembrie 1996 până la 4 aprilie 2001.

Curios este faptul că, în 1998, președintele Petru Lucinschi a cerut Ministerului Justiției să ia măsuri pentru a preveni situațiile în care moldovenii care obțin cetățenia româna o păstrează și pe cea moldovenească. Aceasta pentru că Constituția RM prevedea că cetățenii Republicii Moldova nu pot fi cetățeni ai altor state decât în cazurile prevăzute de acordurile internaționale la care Moldova este parte.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.