Deputați PLDM: Chișinăul riscă iarăși un primar intrat pe ușa din spate. Susținătorii lui Năstase amenință cu proteste

Deputații PLDM Tudor Deliu și Maria Ciobanu au atenționat astăzi că dacă instanța de judecată nu va valida în curând mandatul primarului nou ales Andrei Năstase, atunci Chișinăul riscă iarăși să aibă un primar „intrat pe ușa din spate”. Totodată, susținătorii PPDA au declarat că dacă va avea loc în continuare tergiversarea validării mandatului lui Andrei Năstase. atunci ei vor organiza duminică un protest de amploare.

Astfel, astăzi, susținătorii lui Andrei Năstase au protestat în fața Judecătoriei Chișinău, iar ulterior în fața Primăriei, aceasta după ce ședința de judecată, unde urma să fie validat mandatul primarului nou ales a fost amânată, din cauză că judecătorul căruia i-a fost repartizat dosarul privind validarea mandatului a fost recuzat.

În fața celor adunați au luat cuvântul și deputații liberal-democrați Tudor Deliu și Maria Ciobanu, care au condamnat decizia de amânare a validării mandatului primarului nou ales, declarând că fracțiunea lor va face o declarație la acest subiect în plenul Parlamentului.

Totodată, Tudor Deliu a atenționat că dacă mandatul lui Năstase, ales legal pe 3 iunie, nu va fi validat, putem să fim în situația când Chișinăul un an de zile va fi diriguit de un primar „care va intra iarăși prin ușa din spate”.

„Este un caz ieșit din comun. Consiliul Electoral de Circumscripție a depus actele în instanța de judecată pe 11 iunie. Judecata are la dispoziție 10 zile pentru a valida mandatul. Am privit astăzi judecata și nu numai că nu am înțeles acțiunile judecătorului, dar nici cele ale secretarului consiliului electoral de circumscripție. Se pare o acțiune concentrată”, a spus el.

Deputatul a explicat că pe 21 iunie expiră aceste 10 zile legale pentru validarea mandatului, iar Codul Electoral prevede că dacă acest lucru nu va avea loc în următorul an capitala ar urma să fie condusă de un primar interimar.

Aceasta pentru că, potrivit legislației în vigoare, alegerile noi pentru funcția de primar nu se organizează dacă vacanța funcției a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului. 

„E o rușine ceea ce se întâmplă, fiindcă nu e vorba despre validarea mandatului lui Năstase, ci despre cei 130 mii de alegători care l-au susținut”, a spus Deliu.

Deputata Maria Ciobanu a îndemnat magistrații să demonstreze cetățenilor că trăiesc într-un stat de drept

„Domnilor magistrați nu testați furia cetățenilor, poporul are răbdare până la o anumită măsură, va exploda într-o bună zi și atunci nu o să vă salveze coordonatorul. Arătați cetățenilor că trăim într-un stat de drept. Jos justiția moldovenească”, a declarat Maria Ciobanu.

Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a declarat că „dacă în următoarele 2-3 zile nu vor fi validate alegerile, noi vom anunța un protest non-stop de amploare.

„Acum a câștigat poporul și nu vom ceda”, a argumentat Slusari.

Precizăm că astăzi instanța a admis cererea de recuzarea a judecătorului Valentin Lastavețchi, înaintată de Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău, urmând ca ulterior să fie repartizat un alt magistrat pentru validarea mandatului lui Andrei Năstase.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.