Diaspora propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova

Comunitatea moldovenilor din Marea Britanie propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova cu atragerea fondurilor diasporei și altor investitori.

Aceasta și alte propuneri au fost înaintate de reprezentanții comunității moldovenilor din Marea Britanie în cadrul întrevederii de ieri seara, la Londra, cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, aflat într-o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în perioada 17 – 20 iunie.

În opinia celor diasporei, prin intermediul unui asemenea Fond, care ar fi monitorizat de membrii comunităților din afara țării, va fi creat un mecanism eficient de implementare a unor proiecte investiționale, gestionare a fondurilor, precum și implicare activă a conaționalilor în procesele social-economice din țară.

Drept exemplu a fost prezentată activitatea organizației britanice de caritate MAD-Aid, constituită și condusă de conaționala noastră Victoria Dunford, stabilită de câțiva ani în Marea Britanie, care contribuie la ameliorarea standardelor de îngrijire medicală și a calităţii vieţii pentru persoane cu dezabilități fizice care locuiesc în zona rurală a Republicii Moldova, precum şi la ameliorarea condiţiilor de instruire a copiilor cu dezabilități.

Ministrul Ulianovschi a susținut ideea conaționalilor, înaintând propunerea ca această inițiativă, precum și multe altele, care vizează implicarea diasporei în viața Republicii Moldova, să fie discutată în cadrul „Zilelor Diasporei”, care se vor desfășura în perioada 17-19 august, la Chișinău, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova.

În cadrul dialogului, șeful diplomației moldovenești a făcut o trecere în revistă a principalelor acțiuni întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în procesul de reformare și modernizare a țării pe toate dimensiunile. Referindu-se la susținerea conaționalilor, ministrul Ulianovschi a accentuat că acesta este unul din obiectivele de bază în activitatea atât a Guvernului, cât și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În context, Ulianovschi a vorbit despre strategiile de susținere a cetățenilor prin intermediul diferitor programe, inclusiv PARE 1+1, care poate fi extins, precum și planurile de perspectivă a autorităților pe termen mediu și lung.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.