Principală  —  Ştiri  —  Social   —   LIVE/ Continuarea ședinței Consiliului Municipal…

LIVE Continuarea ședinței Consiliului Municipal Chișinău. Ce proiecte au fost aprobate

Consilierii municipali vor continua astăzi ședința din 14 iunie care a fost amânată deja de două ori din lipsă de cvorum. Pe agenda consilierilor se numără 36 de proiecte

16.21: După consultarea biroului permenent, consilierii au decis că vor continua ședința miercuri, la ora 14.00.

16.07: Consilierii au luat o pauză.

14.30: Arhitectorul-șef al mun. Chișinău, Sergiu Borozanu, prezintă Raportul privind planul urbanistic zonal al terenului din A. Belinski 4. Una dintre locatarele din apropierea terenului unde ar urma să fie construit un bloc de locuit, a replicat consilierilor că lucrările de construcție au loc la o distanță de 1,80 metri de casele de locuit din vecinătate.

„Noi toți avem dreptul la aer. Nu cred că cineva ar accepta să se trezească cu așa ceva. S-a săpat sub casă, la 1,80 metri. Pentru așa ceva în Europa să ia licența. Ce fel de profesionalism? Cine a eliberat autorizație? În perioada soviectică  se făcea pușcărie așa ceva”, a declarat locatara la tribuna principală a CMC, precizând că imobilele din zonă au deja fisuri în pereți din cauza construcției. „Gata. ajunge, doamnă, am înțeles”, a intervenit președintele ședinței CMC.

14.13: Consilierii au votat proiectul care prevede alocarea unui ajutor material lunar în mărime de 70 de lei pentru educatorii și cadrele didactice din municipiu. Proiectul a fost completat și cu acordarea abonamentelor de circulație gratuită pentru medicii de familie și asistenții medicali. Sursa de acoperire a cheltuielilor este estimată la circa trei milioane de lei.

13.19: Consilierii au votat un proiect ce prevede alocarea a unui ajutor material unic, în sumă de 500 de lei, pentru cele 6.620 de cadre didactice din instituțiile de învățământ primar și secundar din municipiul Chișinău. Mijloacele financiare vor fi acordate pentru perioada septembrie-decembrie 2018. Potrivit proiectului urmează să fie alocați peste patru milioane de lei.

13.00: Pentru că edificiliul cu două niveluri din strada Magda Isanos 16 nu este utilizat de mai mulți ani, consilierii au admis transmierea construcției din proprietatea statului, în proprietatea municipiului Chișinău. Imobilul și terenul adiacent urmează să fie renovat și utilizat cu destinație de grădiniță.

12.50: Cu votul a 44 de consilieri a fost aprobat proiectul ce prevede extinderea Serviciului de Asistență Personală și majorarea statului de personal cu 300 de asistenți personali și 10 șefi de Serviciu. Proiectul este argumentat prin prezența unui număr mare de adresări și capacități limitate de a le acoperi.

12.44: CMC a aprobat proiectul de organizarea și funcționarea a Serviciului social „Locuință socială asistată”, care va contribui la consolidarea rețelei serviciilor sociale pentru copii și tineri aflați în situație de risc din municipiu. Pentru întreținerea pe parcursul a nouă luni a Serviciului, vor fi alocate mijloace financiare suplimentare în volum de 181,4 mii de lei.

12.37: Proiectul de înființare a Serviciului social „Centrul de resurse și suport pentru copii și tineri” a fost votat în unanimitate. Centrul va presta servicii sociale specializate de asistență a copiilor și tinerilor, care au ieșit din sistemul de îngrijire, în scopul integrării socio-profesionale.

12.33: După mai multe discuții în contradictoriu, consilierii au decis alocarea din bugetul municipal a 6 milioane lei pentru comuna Țânțăreni și 4 milioane lei pentru comuna Geamăna. Mijloacele financiare sunt alocate pentru finanțarea lucrărilor de amenajare și îmbunătățire a infrastructurii celor două comune.

12.15: Ion Ceban a menționat că a insistat ca proiectele cu privire la planurile urbaniste zonale să fie excluse de pe ordinea de zi, doar că majoritatea a decis includerea acestora pe agendă.

12.10: Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, solicită consilierilor în numele lui Andrei Năstase să excludă de pe ordinea de zi a chestiunii nr.24 cu privire la planurile urbaniste zonale: „Știm că este un caz în care documentele permisive au fost eliberate cu încălcarea procedurilor”.

Președintele ședinței, Adrian Culai, l-a asigurat pe vicepreședintele Platformei DA că dacă vor fi depistate ilegalități, proiectul va fi scos de pe agenda CMC.

10.33: Adrian Culai le-a adus în atenție consilierilor că în stoc se află peste 1.600 de proiecte neexaminate.

10.30: Consilierul municipal, Ala Nemerenco, a rugat consilierii să aprobe ordinea de zi a ședințelor: „Eu cred că Chișinăul are foarte multă răbdare. Înțeleg că am venit pe platforme diferite, dar două zile să nu fim în stare să aprobăm agenda. Avem un comportament mai strașnic decât la grădinița de copii”.

10.25: Ședința Consiliului Municipal Chișinău a început. În sală sunt prezenți 45 de consilieri.