19:27:58 28.03.2024
Stiri

VIDEO // Ilan Șor, despre furtul MILIARDULUI și beneficiarul FINAL al banilor sustrași din sistemul bancar: „Nu am fost beneficiarul niciunui dolar din BEM. Voi demonstra”

Anticorupție 18.06.2018 09:15 Vizualizări6076 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ilan Șor, despre furtul MILIARDULUI și beneficiarul FINAL al banilor sustrași din sistemul bancar: „Nu am fost beneficiarul niciunui dolar din BEM. Voi demonstra”


Deși statul a oferit celor trei bănci implicate în jaful bancar credite de urgență în sumă de 13,6 miliarde de lei, un miliard de dolari la acea vreme, principalul învinuit în dosarul furtului din sistemul bancar, Ilan Șor, condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare, vorbește despre doar 500 de milioane de dolari (circa șapte miliarde de lei în 2014 - n.r.), 250 dintre care ar fi fost delapidate până la venirea sa la Banca de Economii.

Într-un interviu acordat, ieri-seară, în cadrul une emisiuni de la „RTR Moldova”, Ilan Șor a declarat că beneficiarul final al celor 250 de milioane de euro, pe care dânsul le-a sustras de la Banca de Economii în 2014 și a indicat în autodenunțul său că i le-a dat fostului premier Vlad Filat, este de fapt Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare. Șor declară că prietenea atunci cu Platon.

Șor a povestit că, în 2013, Vlad Filat, care era premier și cu care se afla în relații bune, l-a chemat și l-a rugat să-l ajute să rezolve problemele de la Banca de Economii (BEM). Problemele constau în creditele neperformante acordate până și după 2009, dar și acționarul minoritar de la Banca de Economii, Veaceslav Platon, care se judeca permanent cu banca și, în baza mai multor mișmașuri, câștiga bani.

„Filat m-a rugat să cumpăr acțiunile lui Platon, pentru ca ulterior, împreună cu statul, să încercăm să rezolvăm situația. Platon a venit însă cu altă propunere - cea de a emite acțiuni suplimentare la Banca de Economii, fără ca statul să participe la această emitere de acțiuni și controlul să fie preluat de investitori privați. Filat nu a fost de-acord inițial, dar pe urmă a acceptat ideea de a deține controlul asupra unei afaceri care aduce bani”, a spus Șor.

Acesta a mai declarat că a implicat în afacere și „partenerii” săi de la „Vneșekonombank” cu care a investit 100 de milioane de euro în Banca de Economii, instituție „furată ca după uragan”.

Șor a mai povestit că, în 2014, a scos, sub presiunea lui Filat, 250 de milioane de euro de la BEM, bani pe care i-a transferat pe conturile companiilor sale, după care aceștia ar fi ajuns la companiile „Zenit” și „Saturn”, care aparțin lui Platon. De altfel, procurorii i-au intentat recent un alt dosar lui Platon în care îi incriminează exact lucrurile povestite de Șor. Menționăm că în denunțul său din 2014, Șor spunea că i-a dat lui Filat, timp de patru ani, aceeași sumă, procurorii reușind să demontreze în instanță că fostul premier ar fi beneficiat de 23 de milioane de euro.

CITIȚI și Ilan Șor RECUNOAȘTE că a luat credite frauduloase de la BEM, dar se consideră NEVINOVAT

În același interviu, Șor recunoaște că a greșit când a scos sutele de milioane de euro din BEM, deși el nu ar fi beneficiat „de niciun dolar”, dar spune că atunci când Filat i-a solicitat cele 250 de milioane de euro, care ar fi ajuns pe conturile firmelor lui Platon, prietenul primarului de Orhei, Renato Usatîi, „striga în fircare zi” că nu-s bani în bancă. Șor lasă se se înțeleagă faptul că la mijloc ar fi fost un plan al serviciilor secrete rusești ca, înainte de alegerile din 2014, sistemul bancar al R. Moldova să fie „pus pe brânci” cu ajutorul lui Platon, să izbucnească proteste ale oamenilor supărați că nu-și pot recupera banii depuși la bancă și, în urma „revoluției”, Usatîi să devină „țarul Moldovei”.

Într-un alt episod, Șor povestește că Platon i-ar fi propus să plătească mită investigatorilor de la „Kroll”, el un milion de dolari din cele trei necesare, pentru ca numele lor să nu apară în investigații. Șor nu ar fi acceptat.

Șor a atacat și procurorii din R. Moldova cărora le sugerează „să lucreze mai mult” pentru a identifica banii, „nu să organizeze conferine de presă”. Potrivit lui, banii pot fi recuperați „în trei zile”, doar că oamenii legii trebuie să conlucreze cu omologii lor din Federația Rusă și din Marea Britanie pentru a identifica banii sustrași din sistemul bancar al R. Moldova.

CITIȚI și VIDEO // Procurora Bețișor raportează sumele din miliardul furat identificate până acum de oamenii legii: Grupările implicate în jaful bancar și 1,6 miliarde în aer

În aceeași emisiune, Șor a fost întrebat dacă investește la Orhei banii delapidați din sistemul bancar, lucru negat de acesta. Șor a spus că banii vin de la „partenerii” săi de afaceri și a mai indicat fapul că partidul pe care îl conduce „va participa în fiecare circumscripție” la alegerile parlamentare din toamnă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md