(video) Peste 5000 de km parcurşi fără probleme. Toyota a câştigat cursa de 24 de ore de la Le Mans

Da, a reuşit! Echipa TOYOTA GAZOO Racing a câştigat a 86-a ediţie a celebrei curse de anduranţă de la Le Mans cu o durată de 24 de ore. A 20-a încercare le-a adus niponilor o victorie fără precedent şi astfel s-a demonstrat şi fiabilitatea maşinilor sale sportive care nu au înregistrat pe toată durata cursei practic niciun defect!

Echipajul #8 TS050 HYBRID compus din piloţii Sebastien Buemi, Kazuki Nakajima şi Fernando Alonso (actual pilot în F1 de partea McLaren), a pornit din pole position şi a rezistat până la final pe prima poziţie, parcurgând în total 388 de tururi sau aproximativ 5.287 de kilometri!

Echipajul #7 TS050 HYBRID format din piloţii Mike Conway, Kamui Kobayashi and Jose Maria Lopez au finisat cursa pe locul secund, iar maşina lor a făcut cu două tururi mai puţin.

Astfel, Toyota, care a intrat în această cursă înainte de acest weekend cu 47 de maşini și anii trecuţi a urcat pe podiumul de premiere de şase ori, devine al doilea producător japonez care a câștigat cea mai grea cursă de pe Circuit de la Sarthe (după Mazda în 1991), în timp ce Kazuki a devenit primul pilot japonez care a câștigat într-o mașină japoneză din categoria LMP1.

Rezultatul atins este o culme a eforturilor intense și hotărâte ale specialiştilor TOYOTA GAZOO Racing de la Higashi-Fuji și Cologne pentru a spori continuu tehnologia hibrid-electrică, care a câștigat cursa din acest weekend cu un consum de combustibil cu 35% mai puțin decât în ​​2012.

Cele două prototipuri sport TS050 şi-au schimbat locurile de mai multe ori în timpul competiţiei. Două pedepse de oprire (câte 10 secunde) pentru mașina #8, în comparație cu una pentru mașina sora, a primit în total echipa. Cele două tururi diferenţă s-au format din cauza unei probleme la maşina #7 cu sistemul de alimentare cu combustibil.

Victorii în celelalte trei categorii au înregistrat echipele:

  • LMP2 – ruşii de la G-Drive Racing cu echipajul #26 care a condus un prototip sport Oreca 07 pe un număr total de 369 de tururi;
  • LMGTE Pro – echipa de uzină Porsche GT Team, echipajele #92 şi #91 au pornit de pe primele locuri din categoria respectivă şi au rezistat până la final pe aceste poziţii, parcurgând câte 344 şi 343 de tururi;
  • LMGTE Am – echipa Dempsey – Proton Racing cu echipajul #77, care de asemenea a condus un Porsche 911 RSR pe un număr total de 335 de tururi.

Cele mai interesante momente ale cursei (16 videoclipuri):

După o pauză de nouă săptămâni, TOYOTA GAZOO Racing va reveni în campionat pe 17-19 august, la cursa “6 ore de la Silverstone”, etapa a treia a sezonului 2018-19 WEC.

Amintim că acest sezon mai conţine un maraton de 24 de ore de la Le Mans, care se va desfăşura fix peste un an de zile.

Vezi şi: Noul calendar al campionatului FIA WEC va conţine două curse a câte 24 de ore la Le Mans

Ultimele 15 minute ale cursei:

https://www.youtube.com/watch?v=NX1awv7qCWo

Accidentele înregistrate: 

https://www.youtube.com/watch?v=iBOH8O2vQ8g

Dintr-un total de 60 de maşini care au pornit de la linia de start, doar 44 au reuşit să termine cursa. Iată rezultatele în detalii:

*Dacă nu apare documentul îndată, actualizează pagina!

[embeddoc url=”https://assets.lemans.org/explorer/pdf/courses/2018/24-heures-du-mans/classification/race/24-heures-du-mans-2018-final-classification-summary.pdf” download=”none”]

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise