‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMADRM propune spre consultări publice o nouă lege privind calitatea laptelui și a produselor...

MADRM propune spre consultări publice o nouă lege privind calitatea laptelui și a produselor lactate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a prezentat un nou proiect de lege pentru consultări publice privind calitatea laptelui și a produselor lactate. În proiect sunt prezentate definițiile de bază, denumirile comerciale și cerințele generale pentru întreținerea și depozitarea laptelui și a produselor lactate.

Potrivit notei informative elaborate de specialiștii MADRM, noul proiect este elaborat în conformitate cu prevederile Capitolul 12. Agricultura și dezvoltarea rurală și a poziției 70 din Anexa Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană în perioada 2017-2019, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1472 din 30.12.2016.

Obiectivul proiectului este de a stabili unele definiții, denumiri comerciale și cerințe comune aplicate pentru lapte și produse lactate destinate consumului uman și de a alinia prevederile naționale cu legislația comunitară.

MADRM specifică că actuala legislație cuprinde o serie de neclarităţi care au ieşit în evidenţă odată cu implementarea acesteia şi producătorii autohtoni de produse din lapte se confruntă cu aceste neclarităţi în procesul de producere a produselor din lapte.

În urma studierii obiecţiilor şi propunerilor părţilor interesate întru îmbunătăţirea cerințelor existente, s-a ajuns la concluzia că Reglementarea tehnică respectivă trebuie înlocuită cu un nou act normativ din cauza volumului mare de modificări şi completări propuse.

Măsura propusă în prezenta lege va realiza sarcina ce constă în armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia şi practicile UE, astfel, creînd cadrul necesar aplicării prevederilor părții XVI din Anexa I a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole.

‹ adv ›

Produsele din lapte, fiind produse predispuse la alterare rapidă, necesită condiţii foarte riguroase de păstrare. Astfel, condiţiile de admisibilitate stabilite trebuie să contribuie la reducerea riscului achiziţionării unui produs care ar putea afecta securitatea consumatorului ori să-i prejudicieze drepturile şi interesele legitime.

MADRM consideră că în urma aprobării proiectului de hotărâre a Guvernului Cerințe de calitate pentru lapte și produsele lactate, producătorii autohtoni vor avea posibilitatea diversificării produselor şi vor plasa pe piaţă doar produse de calitate, сompеtitive сarе vor сonduсе la o îmbunătăţirе сonsidеrabilă a protecţiei consumatorului.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›