/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Versiunea lui Șor. Primarul de Orhei spune cine este beneficiarul furtului miliardului

18 iunie 2018, ora 08:27

Dacă în autodenunțul depus în 2015 Ilan Șor nu amintește de numele lui Platon în episodul cu Banca de Economii, acum, controversatul om de afaceri susține că Vlad Filat a fost cel care l-a rugat în 2013 să cumpere acțiunile lui Platon.

„În 2013, dl Filat, care era premier, s-a adresat la mine cu o rugăminte de a-l ajuta. El avea probleme cu Banca de Economii. Problema consta din trei aspecte. Primul aspect al problemei consta în creditele care au fost acordate până în 2009. Cea de-a doua parte a problemei consta în creditele oferite după 2009. Cea de-a treia, era Veaceslav Platon, care la acel moment era acționar minoritar și permanent se judeca cu banca, încercând să facă diverse scheme, să găsească niște puncte vulnerabile, astfel încât să obțină bani. Respectiv, Filat, m-a rugat să cumpăr acțiunile lui Platon, pentru ca ulterior, împreună cu statul, să încercăm să normalizăm situația. Platon a venit însă cu altă propunere, cea de a emite acțiuni suplimentare la Banca de Economii, fără ca statul să participe la această emitere de acțiuni și în acest mod controlul să fie preluat de investitori privați”, a declarat Șor la emisiunea de la RTR, precizând că Filat a refuzat propunerea și a insistat ca acesta să găsească o modalitate pentru a cumpăra acțiunile de la Platon, dar că ideea de a prelua controlul băncii prin emitere de acțiuni i-a plăcut.

Primarul de Orhei afirmă relația sa cu Filat era una de parteneriat de afaceri și că ultimul s-a adresat cu rugămintea respectivă anume la el pentru la acel moment se cunoșteau foarte bine și aveau mai multe proiecte comune.

În autodenunțul din 2015, care a generat ridicarea imunității lui Filat și punerea acestuia sub învinuire, Ilan Șor declara că între 2010-2014 a cheltuit nu mai puțin de 250 de milioane USD pentru a obține de la premier diverse servicii. Acum, Ilan Șor afirmă că în 2014 a scos de la BEM 250 de milioane de euro la rugămintea lui Vlad Filat, care i-ar fi spus că are nevoie urgent de bani.

Șor susține că suma respectivă nu se găsea în BEM, iar Filat i-a dat asigurări că bani vor veni de pe conturile instituțiilor de stat pe care le controlează, iar restul sumei care va fi necesară va fi transferată de Veaceslav Platon de la Moldinconbak, Victoriabank și Agroinbank.

Ilan Șor recunoaște că în 2014 a scos din BEM 250 de milioane de euro, dar afirmă că a fost nevoit să efectueze tranzacția, pentru că ar fi fost presat de Filat cu probleme asupra afacerilor, dar și pentru că ar fi fost asigurat de Platon, care îi era partener de încredere, că banii vor fi întorși. Șor susține că Platon i-ar fi promis că din această tranzacție, va obține un profit important.

Citește continuarea pe Ziarul de Gardă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram