22:58:25 28.03.2024
Stiri

Oligarhul kazah Ablyazov a fost surprins cu președinta Fundației „Open Dialog”

Știri 17.06.2018 16:00 Vizualizări1932 Autor: Ziarul National
Oligarhul kazah Ablyazov a fost surprins cu președinta Fundației „Open Dialog”


Controversatul bancher kazah, Mukhtar Ablyazov, care numit de presa din CSI „oligarhul compromis”, a fost surprins în ipostaze mai mult decât amicale cu șeful Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, transmite presa din Kazahstan. Prin intermediul acestei fundații, care ar fi finanțată de Ablyazov, ar fi finanțate și unele partide de opoziție din R. Moldova, scria anterior ziarul Timpul.

Ablyazov ar fi investit o parte din banii furați în Fundația „Open Dialog”, care este o investiţie foarte inspirată a oligarhului multimiliardar. „FOD s-a poziţionat din start în calitate de avocat al oligarhului şi nu a făcut economie de timp, bani şi efort pentru lobbarea în spaţiul public, dar şi în faţa instituţiilor europene a legendei conform căreia Ablyazov nu este un infractor de drept comun, escroc şi hoţ de miliarde, ci un disident, persecutat de conducerea Ucrainei, Kazahstanului şi Rusiei, care au emis în privinţa sa mandate internaţionale de arest.

De notat că oligarhul Veaceslav Platon, pentru eliberarea căruia luptă FOD, este cel care a organizat, alături de Ilan Shor, sub acoperirea serviciilor speciale de la Moscova, devalizarea BEM, după o schemă identică cele aplicate de Ablyazov la BTA, dar şi cel care a organizat în Moldova în perioada 2012-2014 celebrul Laundromat Rusesc, spălarea a 22 de miliarde de dolari din Rusia, cu implicarea serviciilor speciale ruseşti. Unul din principalii beneficiari ai Laundromatului a fost Alexey Krapivin, partener al grupului РЖД şi al lui Renato Usatîi, celălalt oligarh de la Moscova cu origini moldoveneşti, pentru care face avocatură fundaţia lui Ablyazov. Totodată, FOD pare a fi total dezinteresată de dosarul primarului de Chişinău, liberalul unionist Dorin Chirtoacă, de asemenea apreciabil ca fiind motivat politic. Simptomatic, nu?!

Ca şi în cazul Ucrainei şi Poloniei, FOD acţionează nu doar pe segmentul non-guvernamental, dar şi pe cel politic. FOD joacă la două capete, susţine atât unii politicieni din opoziţia declarat „proeuropeană”, patronată de oligarhi crescuţi în anii ’90, aşa-numita grupare Lucinschi, ca şi Ablyazov, cât şi politicieni pro-ruşi de opoziţie.

Astfel, pe lângă sprijinul acordat partidelor pro-ruse, sunt organizate „lobby trip” -uri la instituţiile europene, cum ar fi APCE şi Parlamentul European, pentru Andrei Năstase şi Maia Sandu, politicieni poziţionaţi împreună cu partidele lor în opoziţie faţă de actuala putere de la Chişinău. Faptul ar fi apreciat drept salutabil dacă ar duce la o apropiere a Moldovei de UE şi dacă nu ar putea fi motivat prin dizgraţia în care a intrat guvernarea de la Chişinău în faţa Moscovei, în încercarea de a scoate R. Moldova de pe orbita de influenţă a Rusiei. Astfel, putem înţelege că Ablyazov şi FOD încearcă să descurajeze autorităţile de la Chişinău să continuie cursul politic anti-rusesc, prin controlul exercitat de oligarhul finanţator asupra opoziţiei din Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md