ZdG: De ce mandatul lui Năstase nu a fost validat la două săptămâni de la scrutin

La 3 iunie, liderul PPDA, Andrei Năstase, a câștigat cu un avantaj de 12 643 de voturi față de candidatul PSRM, Ion Ceban, mandatul de un an la șefia capitalei. Primarul ales nu a acces în funcție însă nici la două săptămâni de la scrutin.

Motivul pentru care Judecătoria Chișinău nu a validat încă mandatul constituie cauzele aflate pe masa justiției, care vizează două acțiuni în judecată depuse de PSRM, scrie Ziarul de Gardă.

Publicaţia a derulat şirul evenimentelor care a condus la această situaţie.

Astfel, pe 4 iunie, PSRM depune o cerere de chemare în judecată împotriva PPDA și liderul acestuia, Andrei Năstase, pe motiv că între 1-3 iunie, acesta a implicat persoane străine în acțiuni de agitație electorală, iar pe, 5 iunie, PSRM a depus o altă cerere de chemare în judecată împotriva PPDA și liderul acestuia, Andrei Năstase, pe motiv că acesta a făcut agitație electorală în ziua alegerilor.

La 6 iunie, Judecătoria Chișinău respinge drept neîntemeiată prima acțiune depusă de PSRM, iar cu o zi mai târziu pe cea de-a doua.

Însă la 12 iunie.,Curtea de Apel Chișinău casează hotărârea Judecătoriei Chișinău din 7 iunie și emite o nouă decizie prin care stabilește că Andrei Năstase a făcut agitație electorală la 3 iunie.

La 15 iunie, Judecătoria Chișinău amână ședința în care urma să se pronunțe asupra validării mandatului de primar al lui Andrei Năstase pe motiv că în instanța supremă de justiție se cele află două acțiuni inițiate de PSRM, dar și pentru că  la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău nu ar fi ajuns mai multe acte care vizează turul I de scrutin.

Totodată, în aceeaşi zi, Curtea Supremă de Justiție respinge recursul declarat de PSRM în care se insistă asupra faptului că Andrei Năstase ar fi implicat în acțiuni de agitație electorală cetățeni străini. În acelaşi timp, CSJ dă dreptate socialiștilor în privința faptului că Andrei Năstase a făcut agitație electorală la 3 iunie și respinge recursul declarat de avocatul liderului PPDA.

Pe 18 iunie, este fixată ședință la Judecătoria Chișinău privind validarea mandatului de primar, mai precizează ZdG.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.