Linkuri accesibilitate

Miniștrii de externe ai Greciei și Macedoniei au semnat astăzi acordul istoric ce redefinește fosta republică iugoslavă ca Macedonia de Nord și deschide calea aderării ei la UE și NATO


Premierii Alexis Tsipras și Zoran Zaev în momentul semnării acordului istoric în satul Psarades, Prespes, Grecia
Premierii Alexis Tsipras și Zoran Zaev în momentul semnării acordului istoric în satul Psarades, Prespes, Grecia

Miniștrii de externe ai Greciei și Republicii Macedonia, Nikos Kotzias și Nikola Dimitrov, au semnat astăzi, ceea ce este considerat un acord istoric menit să pună capăt neînțelegerilor și tensiunilor bilaterare prin redenumirea fostei republici iugoslave ca „Macedonia de Nord”.

Printre oficialitățile prezente la ceremonia ce s-a desfășurat pe malul lacului de la frontieră, Prespes, în localitatea Psarades, s-au aflat cei doi primi miniștri, Alexei Tsipras și Zoran Zaev, negociatorul ONU, Matthew Nimetz, și reprezentanta diplomației UE, Federica Mogherini.

Premierul elen Tsipras a afirmat cu această ocazie: „În această zi ne facem o datorie patriotică..., un pas istoric pentru a închide rănile trecutului și a deschide calea cooperării între țările noastre, Balcani și întreaga Europă. [...] Dăm astfel un exemplu pentru clădirea viitorului împotriva urii”.

Semnarea acordului, contestat încă de partidele și liderii naționaliști din cele două state, deschide calea aderării la Nato și Uniunea Europeană pentru macedoneni.

XS
SM
MD
LG