Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine este Eugen Tomac, deputatul…

Cine este Eugen Tomac, deputatul român care îl schimbă pe Băsescu la șefia PMP

Foto: facebook.com/eugen.tomac

Deputatul român Eugen Tomac este noul președinte al partidului Mişcarea Populară (PMP) din România. La 16 iunie, acesta a fost ales lider al formațiunii politice după ce ex-președintele român, Traian Băsescu, a renunțat la șefia partidului.

Deputatul român Eugen Tomac este la cel de-al doilea mandat în Parlamentul de la București, fiind ales la 11 decembrie 2016 pe listele PMP.

Acesta a acces în Legislativ în 2012, fiind candidat Partidului Democrat Liberal (PDL). Atunci acesta a candidat circumscripţia electorală nr. 43 Diaspora, care a cuprins și R. Moldova. În această calitate, a fost preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării (dec. 2012- sept. 2013) şi membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova (mart. 2013 – apr. 2014).

Originar din comuna Babele (Oziornoe) din raionul Ismail, regiunea Odesa, aflată în sudul Basarabiei (azi Ucraina), Tomac a făcut studii la București.

A devenit membru al PDL în 2008, deţinând şi funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei PDL Diaspora (2008-2012). A demisionat din partid la 19 iulie 2013, pentru a se înscrie în Fundaţia Mişcarea Populară, devenită Partidul Mişcarea Populară (PMP).

În cadrul PMP, a deţinut funcţiile de: preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (iul. 2013 – iun. 2014; febr.-oct. 2015); vicepreşedinte al PMP (iun. 2014-febr. 2015), preşedinte executiv al PMP (din oct. 2015).

În mai curent, Eugen Tomac a susținut o conferință de presă la Chișinău în care și-a exprimat sprijinul pentru candidatul Partidului Unității Naționale (PUN), Constantin Codreanu, în alegerile locale noi pentru fotoliul de primar general al mun. Chișinău. Principalul argument exprimat de Tomac a fost că, alături de Codreanu, care îi este coleg în Camera Deputaților din Parlamentul român, promovează obiectivul unirii R. Moldova cu România. 

Constantin Codreanu, promovat în alegeri locale anticipate de președintele de onoare al PUN, Traian Băsescu, nu a acumulat decât 4,55% din voturile chișinăuienilor. În turul II de scrutin, Eugen Toman și-a exprimat sprijinul pentru liderul PPDA, Andrei Năstase.

Foto: facebook.com/eugen.tomac