Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CEC a formulat regulile pentru…

CEC a formulat regulile pentru votul în străinătate și le propune spre consultări publice

Comisia Electorală Centrală (CEC) propune consultărilor publice Regulamentului cu privire la votarea cetățenilor R. Moldova aflați peste hotarele țării. Documentul prevede că pentru cetățenii din diasporă la alegerile parlamentare vor fi organziate trei circumscripții uninominale. Dacă până în prezent, secțiile de votare erau constituite pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale R. Moldova, acum se permite deschiderea secțiilor de votare și în alte localități, cu acordul autorităților statului respectiv, doar dacă există informații statistice relevante care confirmă necesitarea constituirii secției.

Numărul de trei mii de buletine de vot pentru o secție de votare însă rămâne neschimbat.

Regulamentul stabilește că orice cetăţean al R. Moldova cu drept de vot, aflat în străinătate, poate vota la o singură secţie de votare constituită în afara ţării, indiferent de statutul aflării sale pe teritoriul statului respectiv. Totodată, membrii biroului electoral al secţiei de votare constituit în afara țării nu au dreptul să examineze legalitatea aflării alegătorului pe teritoriul statului respectiv.

Actele de identitate în baza cărora se va permite participarea la alegerile parlamentare ordinare sunt:

  • a) paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova;
  • b) livretul de marinar.

Cetăţenii R. Moldova cu drept de vot care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate se pot înregistra în prealabil online pe pagina www.alegator.md. În același timp, cetățenii cu drept de vot care s-au înregistrat în prealabil vor fi informați despre secțiile de votare deschise pe teritoriul țării pentru care s-au înregistrat prin mesaje la adresa de e-mail indicată în formularul declarației de confirmare a înregistrării.

Pentru secțiile de votare constituite în afara țării, listele electorale se întocmesc în baza datelor colectate de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, iar alegătorii, care nu au fost înscrişi în listele electorale, dar se prezintă la votare în ziua alegerilor, se înscriu într-o listă suplimentară.

Votarea se efectuează într-o singură zi, între orele 07.00 şi 21.00, ora locală a ţării unde se află secţia de votare. Biroul electoral al secţiei de votare poate decide prelungirea cu cel mult 2 ore a termenului votării pentru a le permite alegătorilor, care aşteaptă să voteze la secţia de votare respectivă, să-şi realizeze drepturile.

Cetățenii pot propune recomandări pentur ajustarea Regulamentului până la 25 iunie 2018.

Recomandările pot fi prezentate pe suport de hârtie la adresa juridică a Comisiei Electorale Centrale: str. Vasile Alecsandri, nr. 119, mun. Chişinău, MD 2012, sau electronic la adresa de e-mail: info@cec.md.

Acum două zile, la 14 iunie, reprezentanți ai societății civile și ai diasporei au susținut o conferință de presă în care au prezentat public propunerile de modificare a legislației care le-ar asigura dreptul la vot peste hotarele țării.

Lista celor nouă propuneri ale diasporei pentru asigurarea dreptului la vot peste hotare:

  • 1. Includerea în Codul Electoral a noțiunii de alegător din diasporă;
  • 2. Votarea în baza pașaportului, buletinului de indentitate sau a buletinului de identitate provizoriu;
  • 3. Organizarea alegerilor în diasporă pe parcursul a două zile;
  • 4. Deschiderea uneia sau a mai multor secții pe lângă misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova.
  • 5. Deschiderea unui număr mai mare de secții de votare;
  • 6. Deschiderea suplimentară a secțiilor de votare la solicitare a cel puțin 300 de persoane;
  • 7. Stabilirea unui număr suficient de buletine de vot, în mărime de circa 5 mii;
  • 8. Posibilitatea raportării online a deficiențelor în procesul de vot;
  • 9. Posibilitatea finanțării de către diasporă a partidelor politice prin transfer bancar, iar mărimea donațiilor să nu fie mai mare de cinci salarii medii pe economie.