Mitropolia Moldovei solicită ajutor Patriarhiei Ruse şi celei Române

Mitropolia Moldovei solicită ajutor Patriarhiei Ruse şi celei Române întru reluarea dialogului interbisericesc pentru soluționarea diferendului bisericesc existent în Moldova.

Cele Patriarhii sunt rugate să lămurească disputa dintre Biserica Ortodoxă din Moldova și Mitropolia Basarabiei sub aspectul delimitării jurisdicției celor două entități bisericești ortodoxe aflate în stare de dispută pe alte criterii decât cele teologice.

Decizia fost luată la Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

„Alegerea episcopilor titulari de către Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române trezește nedumeriri și îngrijorări din partea comunităților religioase din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, care sunt majoritare în acest teritoriu”, se arată într-o notă a Mitropoliei.

Potrivit acesteia, acțiunea este întemeiată pe prevederile canonului 17 al sinodului al IV-lea ecumenic, care stipulează că termenul de prescripție pentru stăpânirea unei eparhii este de 30 de ani, cu condiția ca în această perioadă stăpânirea să se fi desfășurat fără niciun fel de contestație. În situația în care au existat contestații, urmază să se introducă acțiunea pe lângă sinodul autorității bisericești superioare, în speță sinoadele patriarhale ale celor două Biserici Ortodoxe locale implicate în conflict.

De asemenea, Mitropolia solicită Parlamentului să facă precizări cu privire la conceptul de persoană juridică și aplicarea acestuia la cultele religioase „în așa fel încât acesta să nu prejudicieze disciplina canonică și modul de organizare al Bisericilor Ortodoxe, care precedă cu secole legislația modernă a Republicii Moldova”.

Precizăm că recent un scandal a fost înregistrat la biserica din satul Dereneu, raionul Călăraşi, unde lăcaşul e disputat de două Mitropolii. Totul a pornit după ce părintele din localitate, care slujeşte în sat de 27 de ani, a trecut biserica în subordinea Mitropoliei Basarabiei.

Imediat după aceasta mai mulţi enoriaşi au spart ușa și au schimbat lacătul bisericii, sătenii fiind împărţiţi în două tabere.

La un moment dat, situaţia a escaladat, astfel încât în timpul slujbelor, în curtea bisericii a patrulat poliţia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.