13:17:26 19.04.2024
Stiri

Premierul a convocat de URGENȚĂ Comisia pentru Situații Excepționale. Focarul a fost localizat și s-au cerut intervenții ferme

Economie 16.06.2018 09:00 Vizualizări2068 Autor: Ziarul National
Premierul a convocat de URGENȚĂ Comisia pentru Situații Excepționale. Focarul a fost localizat și s-au cerut intervenții ferme


Un nou focar de pestă porcină africană a fost localizat într-o gospodărie din satul Mereni, raionul Anenii Noi. În legătură cu acest fapt, prim-ministrul Pavel Filip a convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale și a solicitat o interacțiune eficientă între autoritățile responsabile, pentru a nu admite răspândirea pestei porcine

Deși focarul a fost localizat, premierul a atras atenția asupra pericolului acestei maladii pentru industria de creștere a porcinelor din țara noastră. „În zona Anenii Noi și Criuleni este situată o parte importantă din industria de creștere a porcinelor, iar afectarea centrelor mari de creștere a porcinelor ar însemna lipsa cărnii de pe piața internă și trecerea la importuri, ceea ce ar presupune scumpirea acestor produse”, a subliniat Pavel Filip.

Prim-ministrul a cerut o conlucrare eficientă între autoritățile responsabile de prevenirea răspândirii pestei porcine, în special între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră, în condițiile în care toate cazurile de maladie sunt „importate” în țara noastră, preponderent din Ucraina.

La rândul lor, responsabilii au informat că focarul de maladie de la Mereni a fost localizat, în regiune fiind întreprinse măsuri sporite pentru a evita răspândirea virusului. Printre acestea: instalarea filtrelor pentru dezinfectarea unităților de transport, inventarierea animalelor din localități, stabilirea unui regim strict de mișcare a animalelor și de scoatere a produselor din carne din regiune. La frontieră au fost intensificate controalele vamale pentru neadmiterea introducerii în țară a cărnii și animalelor contaminate, au fost instalate filtre suplimentare și sunt desfășurate continuu acțiuni de informare.

În altă ordine de idei, șeful Executivului a vorbit despre canicula și seceta din ultima perioadă și a solicitat autorităților să asigure buna funcționare a corturilor pentru acordarea ajutorului cetățenilor, a serviciilor de intervenție de urgență, verificarea piețelor alimentare, restricționarea circulației camioanelor pe drumurile neadaptate, precum și asigurarea securității copiilor în taberele de odihnă.

De asemenea, premierul a subliniat necesitatea facilitării irigării terenurilor, astfel încât culturile agricole să nu aibă de suferit.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md