Expert: Strategia PG și CNA de recuperare a miliardului furat din sistemul bancar este foarte curioasă, chiar caraghioasă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Strategia de recuperare a mijloacelor fraudate din sistemul bancar, prezentată de Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție, este foarte curioasă, chiar caraghioasă. Declarația a fost făcută de expertul economic Viorel Gârbu în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

În opinia lui, după patru ani, autorităţile încă nimic nu au început să facă, abia acum a apărut intenţia. Schema care este menţionată în strategie nici măcar nu este dezvoltată într-un final.

„Nu este clar cum va arăta în final această structură instituţională, care sperăm noi o să recupereze aceste mijloace financiare”, spune Viorel Gârbu.

În opinia lui, strategia este foarte curioasă, chiar caraghioasă pentru că nu se înţelege care este logica de a include în strategie „grupul Gacikevici”, care a activat în perioada 2007-2012, iar Ilan Şor a administrat banca în perioada 2012-2014.

Potrivit lui, Ilan Şor, care se află în ţară şi nu trebuie extrădat de nicăieri poate fi arestat şi mâine, dacă se doreşte.

„Or, autorităţile dau dovadă de lipsă de dorinţă, în interpretarea mea”, spune expertul. Potrivit lui, se observă viteze diferite în condamnarea diferitor persoane în dosarele privind frauda bancară şi se observă mai mult interes politic, decât respectarea interesului cetăţeanului.

Economistul spune că nu înţelege logica autorilor strategiei care spun că din cele circa 14 miliarde de lei fraudate au eliminat circa şase miliarde, care sunt activele băncilor implicate în această schemă.

„Atrageţi atenţia asupra faptului că în Banca de Economii existau inclusiv activele statului. Statul deţinea un portofoliu de peste 30% din acţiunile BEM. Deci, statul va vinde activele pe care le-a deţinut statul pentru a restitui paguba provocată statului de o persoană terţă. Care este logica aici?”, se întreabă Viorel Gârbu.

Vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Mihai Popşoi, a afirmat în cadrul aceleiaşi emisiuni că strategia privind recuperarea banilor fraudaţi este mai degrabă o acţiune de PR şi a fost făcută, mai degrabă, la insistenţa opoziţiei care face presiuni pe intern şi pe extern.

„Considerăm că această strategie este făcută doar de ochii lumii pentru a puncta în faţa partenerilor externi, dar şi în faţa cetăţenilor că ceva se face. Chiar şi procurorii au recunoscut că din miliardul furat nu s-a recuperat niciun leu, doar din vânzarea activelor acelor bănci falite”, spune Mihai Popşoi. Potrivit lui, un alt aspect interesant este faptul că se încearcă lărgirea spectrului temporal al fraudei, din 2007 până în 2014.

Această schimbare de accente nu este altceva decât o încercare de a-i scoate basma curată şi de a-i lăsa deoparte pe adevăraţii beneficiari ai miliardului, dintre care bănuim că o parte din ei ar fi chiar la guvernare”, spune vicepreşedintele PAS.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, spune că dosare de acest fel cum este frauda bancară durează câte zece ani.

„Eu nu sunt atât de optimist că banii vor fi recuperaţi banii. Cunosc foarte bine care sunt procedurile şi cât durează acestea. Chiar şi atunci când statele sunt cu tradiţie, au acorduri de cooperare în materie penală sau în domeniul justiţiei, dar şi recunoaşterea sentinţelor reciproce, nu de fiecare dată pun în aplicare aceste lucruri. Şi aceasta este o practică internaţională pe care trebuie să o luăm în considerare”, a menţionat Vitalie Gamurari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...