23:47:28 28.03.2024
Stiri

Parlamentul va efectua MODIFICĂRI la Programul „Prima Casă”. Și persoanele cu locuințe în sate vor putea beneficia de credite ipotecare

Economie 15.06.2018 10:38 Vizualizări1998 Autor: Ziarul National


Parlamentul va efectua MODIFICĂRI la Programul „Prima Casă”. Și persoanele cu locuințe în sate vor putea beneficia de credite ipotecare

UPDATE // Proiectul a fost aprobat de către deputați în primă lectură.

Persoana care deține în proprietate exclusivă sau cu alți membri ai familiei o locuință, indiferent de suprafața acesteia, în sat sau comună, cu excepția localităților din componența municipiului Chișinău, dobândită prin moștenire sau donație, va fi eligibilă pentru a beneficia de credit ipotecar prin intermediul Programului de stat „Prima casă”. Prevederea este inclusă într-un proiect de lege care va fi examinat astăzi de Parlament.

Proiectul mai prevede că și persoanele care dețin în proprietate exclusivă sau cu alți membri ai familiei o locuință cu o suprafață locuibilă de până 6 m2 pentru fiecare membru al familiei, indiferent de localitatea unde se află locuința, să fie eligibile pentru a aplica la program.

Totodată, în Legea privind implementarea Programului de stat „Prima casă” ar putea fi prevăzut expres că, dacă beneficiarul sau soțul/soția acestuia au procurat anterior o locuință prin intermediul programului, aceștia nu mai sunt eligibili pentru a accesa un alt credit. Deputații mai propun includerea prevederii că membri ai familiei sunt soțul/soția beneficiarului de credit și copii acestora până la atingerea vârstei de 18 ani la momentul solicitării creditului.

O altă propunere de completare a legii prevede că, comisionul de garantare se va calcula lunar de către creditor (banca finanțatoare) din prima zi de acordare a creditului beneficiarului Programului, din soldul garanției de stat și până la achitarea integrală a creditului. În caz de executare a garanției de stat, prevederea se va aplica până la vânzarea locuinței ipotecate.

La programul „Prima Casă” pot aplica cetăţenii cu vârsta de până la de 45 de ani, angajați oficial, care nu au alte imobile, dar și alte credite ipotecare. Salariul trebuie să fie cel puțin dublu faţă de rata lunară, iar statul va garanta 50% din soldul creditului acordat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md