Diaspora a lansat nouă propuneri pentru asigurarea drepturilor alegătorilor de peste hotare

Reprezentanți ai diasporei au solicitat astăzi autorităților de la Chișinău să modifice prevederile Codului Electoral pentru asigurarea drepturilor politice pentru cei peste un milion de moldoveni care se află peste hotare.

Astfel, printr-un filmuleț video, prezentat la o conferință de presă, reprezentanții diasporei au solicitat  ca în Codul Electoral să apară noțiunea de alegător din diasporă, iar votul în diasporă să aibă loc timp de 2 zile,

De asemenea, cei din diasporă au cerut votarea atât cu pașaportul cât și cu buletinul, introducerea caracterului permanent pentru secțiile de votare de peste hotare, aprobarea de reguli clare pentru deschiderea de secții de votare suplimentare la cererea a cel puțin 300 de alegători sau acolo unde au votat mulți cetățeni la scrutinele trecute.

În plus, în fiecare secție de vot să fie minim 5000 de buletine de vot, iar contestațiile referitoare la încălcările electorale,precum și contestațiile privind asigurarea și solicitarea dreptului la vot să poată fi depuse de alegătorii din diaspora online prin intermediul paginii web a CEC-ului.

Ei au mai solicitat ca să fie respectată recomandarea Comisiei de la Veneția și să fie permisă finanțarea concurenților electorali și a partidelor politice de către cetățeni cu drept de vot din diasporă cu contribuții care să nu depășească 5 salarii medii pe an.

Moldovenii de peste hotare au remarcat și caracterul nereprezentativ și anti-democratic al sistemului electoral mixt într-un singur tur, aceștia au cerut anularea acestui sistem care favorizează Partidul Socialiștilor sau, cel puțin, introducerea turului doi.

Forțele pro-europene au fost îndemnate să se ralieze într-un singur bloc electoral pentru a evita dispersarea de voturi, favorabilă socialiștilor.

Potrivit lor, subiectul votului în diaspora ține de peste 1/3 dintre cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care au fost nevoiți să părăsească țara și care asigură supraviețuirea economică a acesteia prin transferuri de peste 1 miliard de dolari.

Fără a crea condiții pentru o participare largă a diasporei, alegerile nu vor fi reprezentative, au spus ei.

La finalul conferinței, avocații diasporei au informat despre mersul dosarului privind neasigurarea accesului la vot în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016. Participanții au făcut referință și la concluziile Curții de Conturi care a constatat că în 2016, CEC nu a valorificat 4,9 mln lei, bani care erau mai mult decât suficienți pentru a deschide suficiente secții pentru alegătorii din diasporă.

Având în vedere că banii au fost bugetați, se poate de presupus că secțiile de votare suplimentarea nu au fost deschise intenționat.

Sergiu Gherman, fost consul onorific al Republicii Moldova în SUA, prezent la conferință, a făcut apel către autorități să dea curs inițiativei diasporei, iar către societatea civilă, partide politice și partenerii externi să susțină acest demers.

Valeriu Pașa a declarat că Asociația Comunitatea ”WatchDog.MD” a sintetizat propunerile diasporei într-un draft de proiect de lege, care va fi completat cu propunerile care vor mai veni și va fi publicat pentru consultări, apoi expediat Parlamentului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.