Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Transgaz România: Vom conecta R.…

Transgaz România: Vom conecta R. Moldova la rețeaua europeană de gaze până în 2020

R. Moldova va fi conectată la reţeaua europeană de gaze cel târziu în prima parte a anului 2020 şi atunci va putea primi gaze dintr-o multitudine de surse. Declarația a fost făcută, joi, 14 iunie, de Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul Adunării Generale a Gas Infrastructure Europe, care a avut loc la Bucureşti, transmite Agerpres.

„În 2019 – prima parte a anului 2020 vom reuşi ca R. Moldova să fie conectată la infrastructura europeană de transport gaze. Adică putem duce gaze în primul rând din România, din Marea Neagră, din TAP-TANAP – coridorul sudic din nordul Greciei, dar şi invers, pentru că toate aceste coridoare sunt în ambele sensuri. Putem duce gaze la Chişinău chiar şi din Marea Nordului”, a spus Sterian.

În ceea ce priveşte gazele care vor fi extrase din Marea Neagră, el a spus că acestea vor fi consumate cu prioritate în România.

La începutul acestui an, compania Transgaz din România a câştigat concursul de privatizare a întreprinderii de stat din R. Moldova, Vestmoldtransgaz. Filiala Transgaz din Moldova, Eurotransgaz SRL, a depus, la finalul lunii decembrie 2017, cererea de participare la privatizarea a intreprinderii de stat Vestmoldtransgaz, operatorul sistemului de transport de gaze naturale din R. Moldova. Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasă la privatizare de Guvernul R. Moldova, la un preţ de 180 milioane lei moldovenești (circa 9 milioane euro), o condiție a contractului fiind investirea a 93 de milioane de euro în următorii doi ani.