Candu recunoaște că extrădarea lui Platon din Ucraina este rezultatul prieteniei dintre Plahotniuc și Poroșenko

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, finul de cununie al președintelui democrat Vlad Plahotniuc, recunoaște că extrădarea în grabă a omului de afaceri Veaceslav Platon din Ucraina în Moldova, în vara anului 2016, este rezultatul înțelegerilor directe dintre liderul PDM și președintele ucrainean, Petro Poroșenko, cu care sunt prieteni și parteneri de afaceri încă din anii 90, controlând împreună centrul „Gemeni”, din Chișinău. Extrădarea a avut loc chiar dacă, în 2016, ca și acum, Plahotniuc nu deținea nicio funcție oficială în stat, iar însăși Platon îl acuza pe Plahotniuc de faptul condamnării sale.

Potrivit lui Candu, prietenia dintre Poroşenko şi Plahotniuc nu e de ieri sau astăzi, iar relațiile bune dintre Kiev și Chișinău se datorează inclusiv acestei prietenii.

„Ne-am mișcat foarte bine în investigarea spălărilor de bani în cazul Platon. Asta e foarte important. Pentru că nu e un secret că Platon lucrează pentru FSB și pentru Rusia, Nu e secret că Platon era raiderul nr.1 în Ucraina și în Moldova și că a făcut multe lucruri rele atât pentru Ucraina, cât și pentru Moldova. În același timp, el (Platon) este un om foarte important în aceste scheme. De aceea, investigația și decizia judecătoriei e foarte importantă. Fără ajutorul serviciilor speciale ucrainene, noi nu am fi putut înainta pe acest caz”, a afirmat Andrian Candu pentru presa ucraineană.

Solicitat să comenteze dacă e adevărat că Platon a fost adus în Moldova cu un avion privat, presa scria în acea perioadă că ar aparține lui Plahotniuc, speakerul a răspuns că „extrădarea este rezultatul eforturilor comune ale serviciilor speciale”.

„Eu nu am detalii, dar eu știu că acolo erau pregătite chiar trei avioane, pentru orice eventualitate, deoarece Platon e o persoană foarte importantă pentru FSB. Iar rușii, probabil, ar fi făcut tot ce le stă în puteri, dacă aflau despre locul aflării lui”, a spus Candu, refuzând să precizeze unde exact se aflau cele trei aeronave.

Omul de afaceri și fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Instanța a admis parțial solicitarea procurorilor care au solicitat o pedeapsă de 23 de ani de privare de libertate.

Platon a fost dat în urmărire națională şi internaţională pe 25 iulie 2016. Tot în această zi a şi fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Securitate din Ucraina şi procurori. Ulterior, acesta a fost extrădat autorităţilor moldoveneşti.

La rândul său, Platon a afirmat că în spatele acestor acţiuni ar sta preşedintele PD, Vlad Plahotniuc. Platon se declară nevinovat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...