13:38:46 23.04.2024
Stiri

Un deputat de la guvernare PROMITE că unica școală cu predare în limba română din Tracalia NU va fi închisă: „Dacă trebuie, va fi reparată”

Social 14.06.2018 15:00 Vizualizări1563 Autor: Ziarul National
Un deputat de la guvernare PROMITE că unica școală cu predare în limba română din Tracalia NU va fi închisă: „Dacă trebuie, va fi reparată” ODIP


Gimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir” din satul Aluatu, raionul Taraclia, unica instituție de învățământ cu predare în limba română din acest raion populat preponderent de etnici bulgari, nu va fi închisă.

Cel puțin, așa promite deputatul democrat Sergiu Sârbu.

„Cine v-a spus că ea va fi închisă? Ea nu va fi închisă! Nicio școală nu va fi închisă, credeți-mă. Dar dacă trebuie de reparat, se va repara”, a promis astăzi deputatul partidului aflat la guvernare, atunci când tinerii de la Asociația „UNIREA-ODIP” au mers la Parlament să le dea aleșilor pliante informative despre situația instituției din Aluatu, aflată în stare deplorabilă.

Interiorul gimnaziului arată ca după război - pereți deteriorați și gata să se prăbușească, săli de studii pline de mucegai, dar și mobilierul este distrus. Din cauza numărului tot mai mic de elevi și a condițiilor antisanitare, școala riscă să fie închisă, iar copiii - să fie trimiși la zeci de kilometri distanță pentru a-și face studiile.



Aici învață 50 de elevi, iar de la 1 septembrie 2018 ar urma să vină încă 20 de micuți, fapt pentru care Asociația unionistă „UNIREA-ODIP” a lansat anterior o campanie de colectare a fondurilor pentru salvarea școlii românești din satul Aluatu și fac apel la oamenii de bună-credință să se implice.

„Cred că ar fi o rușine ca în anul 2018, an cu atâta însemnătate culturală, socială și politică, să avem un raion unde a fost închisă până și ultima școală cu predare în limba română”, a declarat președintele Asociației, Vlad Bilețchi.

Cei care doresc să contribuie la salvarea școlii românești din satul Aluatul, raionul Taraclia, o pot face accesând https://odip.md/ doneaza/.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md