„Primele Momente Contează”: Expoziție de fotografii ale taților cu copiii lor nou-născuți

O expoziție de fotografii „Primele Momente Contează” este găzduită de Parlamentul Republicii Moldova, fiind organizată în parteneriat cu UNICEF în Moldova. În fotografii au fost surprinse portretele a 9 tați, interacționând cu copiii lor în primele clipe ale vieții, în maternitățile din Moldova.

„Tot mai mulți tați aleg să beneficieze de concediu paternal, pentru a fi alături de familie din momentul venirii pe lume a copilului.Și din ce în ce mai mulți tați – cum sunt cei care au participat la proiectul fotografic inaugurat astăzi – aleg să asiste la nașterea copiilor lor și conștientizează importanța tatălui în dezvoltarea micuților,” a precizat președintele Parlamentului Adrian Candu.

Desiree Jongsma, reprezentantă de Țară UNICEF în Republica Moldova, a menționat că primele 1.000 de zile de viata – perioada cuprinsa intre conceptie si cea de-a doua zi de nastere a copilului – reprezinta o perioada de oportunitati unica, cand se pune temelia unei sanatati optime, cresterii si dezvoltarii pe tot parcursul vietii,

În această perioadă părinții contribuie la apariția a 1000 de conexiuni neuronale în fiecare secundă.

”Copii mei, Damian de nouă ani și Tincuța de trei luni sunt totul pentru mine, sunt mai presus decât muzica și arta,” a spus artistul Alex Calancea, prezent la eveniment.  „Încerc să petrec frumos timpul cu ei, încerc să fiu eu însumi, iar copiii mei sunt oglinda mea”, a spus artistul.

De la legiferarea concediului paternal, în 2016, circa 3300 de tați au beneficiat de cele 14 zile plătite din fondul de asigurări sociale pentru a fi alături de familie. Amintim că legea permite părinților să decidă cine va beneficia de concediu de îngrijire a copilului până la atingerea vârstei de trei ani.

Expoziția de fotografii este parte a campaniei globale UNICEF ”Primele Momente Contează”, care pune accentul pe primele 1000 de zile din viața copilului și impactul experiențelor timpurii pentru creierul în curs de dezvoltare.

Ziua Internațională a Taților, marcată în a treia duminică a lunii iunie, este un prilej să ne amintim că tații care au posibilitatea de a se atașa de copiii lor din primele zile ale vieții, contribuie și în continuare la dezvoltarea armonioasă a copiilor lor.

Primele Momente Contează” (#EarlyMomentsMatter) este o campanie globală UNICEF pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța primelor 1.000 de zile din viața copilului și la impactul experiențelor timpurii asupra creierului în curs de dezvoltare.

Proiecte fotografice similare celui din Moldova cu prilejul Zilei Internaționale a Taților au loc în mai multe țări din lume.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.