Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Unii deputați, nedumeriți de salariile…

Unii deputați, nedumeriți de salariile de zeci de mii de lei ale directorului ANRE și guvernatorului BNM

În contextul majorării prețurilor la carburanți, unii deputați se arată indignați de salariile de zeci de mii de lei pe care le primesc conducătorii autorităților publice. În acest sens, fracțiunea PCRM în Parlament a propus includerea unui proiect cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, care prevede faptul că salariile conducătorilor autorităților publice nu trebuie să depășească 95% din salariu lunar al persoanelor cu funcție de demnitate publică.

„Propunem ca salariile lunare ale conducătorilor autorităților publice, bugetul cărora e aprobat de Guvern, Parlament, sau este autonom, nu va depăși 95% sin salariul persoanelor de competența cărora este numirea lor în funcție”, a menționat Ina Șupac, fracțiunea PCRM.

Comuniștii s-au arătat nedumeriți de faptul că directul ANRE, Tudor Copaci, are un salariu de aproape 60 mii de lei, iar guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, ridică un salariu luna de circa 100 de mii de lei.

Poziția fracțiunii PCRM a fost împărtășită de liberali, care s-au pronunțat pentru includerea proiectului pe ordinea de zi a Parlamentului în perioada 14-22 iunie.

Purtăm responsabilitatea numirea în funcție a acestor persoane, ca să ne reprezinte și să ia decizii corecte. Vedem că două instituții de stat se judecă și fac această paradă. Există o tradiție în multe state, unde persoanele angajate în funcții publice nu pot avea un salariu mai mare decât cei care îi angajează, sau cum e în SUA, un salariu mai mare decât cel al președintelui”, a precizat Lilian Carp, fracțiunea PL.

Și socialiștii s-au alăturat acestei propuneri, menționând că inițiativa respectivă au înaintat-o anterior, doar că a fost respinsă de Parlament.

„Ideea acestor salarii este că acești oameni ar trebui să protejeze interesul public, să facă tot posibililul pentru îmbunătățirea serviciilor. În condițiile în care ANRE și alte instituții nu mai reprezintă interesul public, dar interesul unor agenți economici, trebuie să le aducem aminte că trebuie să servească intersului public”, a declarat Vlad Batrîncea, fracțiunea PSRM.

Proiectul înaintat de comuniști a primit un aviz negativ din partea Guvernului și nu a fost susținut de marea majoritate a deputaților prezenți în sală.