07:31:34 18.04.2024
Stiri

Autoritățile pun la bătaie 45 de milioane de lei pentru SUBVENȚIONAREA în avans a investițiilor în sectorul agricol. Care sunt condițiile pentru a primi BANII

Economie 13.06.2018 19:03 Vizualizări1507 Autor: Ziarul National
Autoritățile pun la bătaie 45 de milioane de lei pentru SUBVENȚIONAREA în avans a investițiilor în sectorul agricol. Care sunt condițiile pentru a primi BANII


Tinerii și femeile care vor să inițieze afaceri în domeniul agriculturii vor putea solicita, începând cu 1 iulie 2018, subvenții din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. În acest an, circa 45 de milioane de lei vor fi oferite pentru subvenționarea în avans a investițiilor în sectorul agricol.

„Pentru prima dată, Guvernul a decis să acorde subvenții în avans, în special tinerilor și femeilor fermiere ce doresc să își inițieze o afacere în domeniul agroalimentar. Sperăm astfel, să sporim încrederea mai multor tineri de a investi în domeniu, să impulsionăm noi idei de afaceri și să creăm peste 500 de noi locuri de muncă, în special în mediul rural. Subvențiile în avans sunt o oportunitate pentru tinerii care au idei, însă nu dețin sursele financiare necesare”, a declarat astăzi ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, în cadrul unei conferințe de presă.

Cei care doresc să beneficieze de plăți în avans trebuie să elaboreze un plan de afaceri, în baza cărora vor fi selectate proiectele. Persoanele care vor convinge autoritățile că au capacități să facă agricultură performantă și că vor deschide cel puțin un loc de muncă în sat, au șanse mari să primească subvenții în avans din partea statului.

„Statul va oferi o contribuție de 65% din valoarea totală a proiectului propus, iar alte 35% constituie contribuția proprie. Vor fi acceptate proiecte cu valoare totală ce nu depășește un milion de lei. Există 6 condiții principale pentru a obține suportul financiar: să aibă un plan de afaceri fezabil, investiția să fie amplasată într-o localitate rurală; proiectul ce urmează a fi realizat să nu depășească termenul de 24 de luni; să dețină legal bunul imobil pe care se realizează investiția. Bineînțeles să nu aibă restanțe la achitarea impozitelor şi taxelor faţă de bugetul public național și să nu fie afiliați unui alt producător agricol”, a punctat Volconovici.

Conform Regulamentului producătorii vor trebuie să asigure cofinanțarea, chiar din primele două luni de la aprobarea proiectului.

„Prevederile Regulament se extind asupra proiectelor start-up ce țin de investițiile pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri); investiţiile pentru înfiinţarea, modernizarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole, pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, procurarea animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora, precum și pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare”, a precizat directorul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură, Nicolae Ciubuc.

Ciubuc a specificat că sprijinul financiar va fi oferit în două tranşe. Prima parte va constitui 75% din valoarea subvenţiei şi va fi acordată în momentul semnării contractului, iar cea de-a doua tranşă, de 25%, va fi transferată odată cu lansarea afacerii, termen care nu poate depăşi doi ani.

„În următoarele două săptămâni vom desfășura o campanie de informare a potențialilor beneficiari. Vom merge în raioane pentru a vorbi despre dosarul de aplicare pentru proiectele start-up. Din 1 iulie, fiecare beneficiar eligibil poate depune dosarul la oficiul teritorial al Agenției, în raionul unde își are sediul juridic și va realiza proiectul. Perioada de aplicare constituie două luni”, a comunicat Nicolae Ciubuc.

Totodată, directorul AIPA a explicat că, după examinarea cererilor de acordare a plăților în avans, de către o Comisie de evaluare și selecție, beneficiarul va fi anunțat despre selectarea dosarului de finanțare și va trebui ca timp de 60 de zile de la prima notificare să prezinte documentele confirmative de capacitate de cofinanțare, în proporție de cel puțin 35%. Această confirmare va servi drept bază pentru semnarea contractului de acordare a sprijinului financiar. În caz contrar, proiectul ar putea fi respins.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md