Victimele deportărilor staliniste, comemorate la Chișinău. Ce acțiuni a prevăzut Guvernul

Generațiile actuale nu trebuie să uite cine și cum a organizat deportările, care au transformat în calvar viețile a mii de moldoveni. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

”Un sfert de oră, atât au avut cei peste 18 mii de oameni deportați în noaptea spre 13 iunie 1941 din Moldova ca să-și strângă viața într-o legătură și să ajungă pe drumul pribegiei. Mulți au pierit în drum spre Siberia. Mulți s-au pierdut prin stepele Kazahstanului. Puțini au revenit. Nu vom uita niciodată cine și cum a organizat această monstruozitate”, a scris Andrian Candu pe Facebook.

Totodată, victimele celui de-al doilea mare val de deportări vor fi comemorate în data de 6 iulie. Cu această ocazie, Guvernul de la Chişinău a dispus organizarea mai multor evenimente speciale.

Ministerul Culturii, în comun cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu asociațiile reprezentative, “vor identifica problemele cu care se confruntă victimele represiunilor politice, vor examina posibilitatea acordării unor facilități sociale suplimentare și vor elabora un plan de acțiuni pentru soluționarea problemelor stringente identificate, inclusiv de reintegrare, reabilitare, protecție socială și asistență medicală”.

În același timp, potrivit sursei, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției vor prezenta Guvernului o informație privind bunurile restituite și recuperarea valorii averii confiscate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.