Moldova.org lansează campania multimedia „Fețele Toleranței”

Redacția Moldova.org a lansat astăzi campania multimedia „The faces of tolerance” (Fețele Toleranței) prin publicarea primului reportaj din seria de 24 – Femeia de la volanul troleibuzului.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite la Chișinău și presupune realizarea unei serii de 24 de reportaje pe platforma multimedia reportaje.moldova.org, organizarea de dezbateri online și offline despre categoriile sociale blamate de societatea noastră. „Proiectul va încuraja deversitatea, va condamna discriminarea și va promova toleranța”, menționează Ana Gherciu, coordonatoarea proiectului și redactora-șef a Moldova.org.

Pe parcursul a 12 luni vor fi publicate 24 de reportaje multimedia care vor prezenta viața cotidiană a 24 de persoane considerate de societatea noastră “altfel”. Jurnaliștii moldova.org vor petrece o zi întreagă cu fiecare personaj (trezit, dejun, drumul spre job, locul de muncă, alte activități) și vor prezenta în format text, video, foto, animație cum decurge o zi obișnuită din viața acelei persoane, cu bune și cu rele.

Printre eroi se vor regăsi persoane LGBT, persoane în scaun cu rotile, persoane transgender, persoane de altă religie decât majoritara ortodoxă, refugiați, femei cu job-uri considerate în Moldova “bărbătești” și invers, mame care au ales să nască târziu, etnici minoritari, tineri sub 25 aflați în posturi de conducere, persoane care au aspecte fizice care ies în evidență, persoane de culoare, persoane care aleg să facă facultatea după 50 de ani, adolescente care practică sporturi asociate cu bărbații în societatea noastră, etc.

Scopul acestor 24 de reportaje multimedia e să demonstrăm că, deși suntem diferiți în aparențe, avem aceleași obiceiuri zilnice și în esență suntem la fel, mambri ai aceeași societăți care trebuie să fie mai deschisă și mai tolerantă.

Un alt produs al proiectului va fi un spot video cu mesaj pro-toleranță și diversitate în care apar toate personajele din reportaje cu câte o replică. Adițional vor fi realizate 6 espisoade de podcast tematic despre diversitate și toleranță ca fellow up la cele mai sensibile povești prezentate în reportajele multimedia, cu abordare mai profundă a problemei și invitați experți.

În ultima parte a proiectului vor fi organizate 3 dezbateri la universități din Chișinău, Cahul și Bălți pe tema toleranței, care vor începe cu vizionări ale materialelor video realizate în primele 9 luni din proiect.

Vă invităm să urmăriți materialele realizate de jurnaliștii noștri în cadrul acestui proiect și vă invităm să propuneți personaje potrivite pentru campania „Fețele toleranței”. Așteptăm sugestiile voastre la [email protected]

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.