Judecătoria Chișinău a suspendat ordinul ANRE de majorare a prețurilor pentru benzină și motorină

Ordinul emis de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de majorare a prețurilor plafon pentru carburanți a fost suspendat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, până la emiterea unei hotărâri irevocabile.

Aceasta după ce Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței au contestat ordinul respectiv în instanța de judecată.

Ordinul ANRE stabilea noi prețuri la carburanți, mai mari cu 34 de bani pentru un litru de benzină și cu 32 de bani pentru un litru de motorină.

Instanța a decis să admită cererea de aplicare a măsurilor de asigurare a acțiunii prin dispunerea suspendării actului administrativ contestat.

„Menținerea în continuare a acestui act administrativ ar putea aduce atingerea drepturilor și intereselor unui cerc nelimitat de persoane, care în fapt sunt consumatori finali ai produselor petroliere principale, iar pe cale de consecință ar putea degenera în cauzarea unor pagube economico-financiare iminente presupus a fi neîntemeiat și arbitrat generate de ordinul contestat”, se menționează în Încheierea Judecătoriei Chișinău.

Decizia este executorie din momentul emiterii, însă poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile de la comunicare.

Reamintim că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 12 iunie, prețul plafon la benzină şi motorină.

ANRE a explicat că prețul de 19,49 lei/litru pentru benzină include: 9,23 lei/litru prețul conform cotațiilor, 3,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 3,25 lei/litru TVA.

Prețul motorinei de 17,41 lei/litru include inclusiv: 9,50 lei/litru prețul conform cotațiilor, 1,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 2,90 lei/litru TVA.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.