/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Amnesty Moldova cere instituțiilor de stat să asigure accesul la asistență medicală omului de afaceri Serghei Cosovan

missing
13 iunie 2018, ora 11:30

În scrisoare se menționează că, potrivit Standardelor ONU Minime de Tratament al Deținuților (Regulile Mandela) „deținuții bolnavi care necesită tratament specializat … urmează a fi transferați în instituții medicale specializate sau spitale civile”.

Amnesty Moldova afirmă că, omul de afaceri Serghei Cosovan, aflându-se în arest preventiv, nu beneficiază de asistența medicală necesară în privința cirozei sale hepatice acute. „Autoritățile ignoră necesitatea unui tratament în conformitate cu cerințele medicale, într-un spital extern, prelungindu-i în schimb termenul de detenție preventivă cu 30 de zile, la care s-au adăugat ulterior și alte 30 de zile de arest preventiv. Starea sănătății lui Serghei Cosovan se agravează rapid și există risc major pentru viața sa”, se arată în scrisoarea publică.

Menționăm că, omul de afaceri moldovean și fostul consilier local al or. Codru, Serghei Cosovan, în vârstă de 46 de ani, a fost supus arestului preventiv pe data de 26 septembrie 2017 în temeiul unor acuzații de fraudă și abuz de serviciu. El a fost plasat în Penitenciarul nr.16 din Chișinău, iar arestul preventiv al acestuia a fost ulterior prelungit de către instanța judecătorească, de mai multe ori.

Aflând-se în detenție, potrivit avocaților săi și caracterului derulării procesului penal pe cauza sa cu referire la prelungirea arestului, ciroza depistată la Serghei Cosovan (degenerarea gravă a ficatului) s-a înrăutățit, rezultând în multiple hemoragii interne care pot fi oprite doar cu ajutorul intervențiilor chirurgicale prompte. La fel, el a fost diagnosticat cu hernie. Ambele diagnoze necesită tratament medical specializat, care nu este asigurat de Penitenciarul nr. 16. Avocații lui Serghei Cosovan au făcut multiple încercări de a-i schimba măsura preventivă în supraveghere judiciară, întemeindu-și cerințele pe Ordinul nr. 331 al Ministerului Justiției al RM din 2006, care reglementează procedura scutirii de arest preventiv ai deținuților grav bolnavi. La 24 aprilie, instanța de judecată, de primul nivel, din Chișinău a aplicat cerințele Ordinului nominalizat pentru a le extinde situației arestului preventiv, schimbându-i astfel forma de arest preventiv al lui Serghei Cosovan în arest la domiciliu, trimițându-l la un tratament medical urgent. În timp ce Serghei Cosovan părăsea centrul de detenție, ofițerii de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliție al municipiului Chișinău l-au reținut repetat, informându-l că este cercetat penal în baza unor noi acuzații de fraudă, ca rezultat acesta a fost reținut pentru 72 de ore. La 27 aprilie, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă repetată a lui Serghei Cosovan ignorând starea de sănătate extrem de gravă al acestuia. El a fost plasat în centrul de izolare provizorie în aceeași zi.

Manifestăm îngrijorări cu privire la standardul precar de îngrijire al sănătății din spitalul Penitenciarului nr.16 care nu este echipat pentru a asigura un tratament adecvat bolilor diagnosticate. Spre exemplu, în timpul arestului său inițial, Serghei Cosovan a trebuit să fie transportat de o ambulanță cel puțin de trei ori într-o instituție medicală civilă pentru intervenții chirurgicale urgente ca urmare a cirozei, ceea ce a dus la pericol și sângerări interne. În urma fiecărei intervenții chirurgicale, medicii chirurgi au recomandat insistent ca el să nu fie plasat în detenție, ci să fie internat într-un spital specializat pentru a fi monitorizat constant de către specialiști, din motiv că ciroza sa a intrat în stadiul final, fapt ce-i pune viața în pericol.

La 18 mai, Organizația Mondială împotriva Torturii a adresat un apel în fața Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la eliberarea urgentă a lui Serghei Cosovan. De asemenea, omul de afaceri a fost vizitat în detenție de către o delegație a Oficiului Avocatului Poporului din Moldova, care la fel a confirmat starea gravă de sănătate a acestuia. În pofida acestui fapt, la 24 mai, instanța de judecată municipală a prelungit arestul preventiv a lui Serghei Cosovan pentru încă 30 de zile, cu pericol sporit pentru sănătatea sa, motiv confirmat prin lipsa de asistență medicală adecvată din Penitenciarul nr. 16.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram