Trimite e-mail | Printeaza
IT
12.06.2018

Scădere ușoară a veniturilor din vânzarea serviciilor furnizate în sectorul comunicațiilor electronice

Scădere ușoară a veniturilor din vânzarea serviciilor furnizate în sectorul comunicațiilor electronice

În primele trei luni ale anului curent, volumul total al veniturilor provenite din activităţile desfăşurate în sectorul comunicaţiilor electronice (telefonie mobilă și fixă, Internet mobil și Internet fix, transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale, alte activități în domeniul comunicaţiilor electronice) a scăzut, faţă de primul trimestru al anului trecut, cu 4,8% şi a însumat 1 mld. 493 mil. lei. Aceste date se conțin în Raportul privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în primul trimestru al anului 2018, publicat astăzi pe pagina web oficială a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Scăderea atestată în perioada respectivă a fost cauzată de diminuarea veniturilor din vânzarea serviciilor de telefonie fixă, de transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale, de telefonie mobilă, precum și a veniturilor din alte activități în domeniul comunicaţiilor electronice. Pe piața serviciilor de telefonie fixă vânzările au scăzut cu 21,8% și au totalizat 143,1 mil.lei, iar pe cea a serviciilor de transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale – cu 10,2% și au însumat 58,9 mil.lei. Volumul vânzărilor pe piața serviciilor de telefonie mobilă s-a micșorat cu 5,4% și a alcătuit 749,1 mil. lei, iar veniturile din alte activități în domeniul comunicaţiilor electronice s-au diminuat cu 4,6% și au totalizat 152,3 mil. lei.

În aceiași perioadă, volumele de vânzări ale serviciilor de acces la Internet mobil și la Internet fix au continuat să înregistreze creșteri notabile. Veniturile obținute din vânzarea serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă au crescut cu 20,8% și au atins cifra de 244,3 mil. lei, iar vânzările serviciilor de acces la Internet fix au sporit cu 5,8% și au însumat 315,1 mil. lei.

Perpetuarea tendințelor negative pe piețele de telefonie fixă și de telefonie mobilă este cauzată de schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor de servicii de la telefonia fixă la telefonia mobilă și de la telefonia mobilă la serviciile alternative de comunicare prin Internet care sunt mai ieftine sau se oferă gratuit (aplicaţii OTT: Skype, Viber, WhatsApp, etc.). ANRCETI consideră că această tendință, atestată și pe piețele de telefonie din țările europene, va fi mai pronunțată în următorii doi - trei ani, când majoritatea consumatorilor vor utiliza serviciile de comunicații mobile prin intermediul smartphone-urilor.

ANRCETI elaborează şi publică pe pagina sa web oficială rapoarte trimestriale despre evoluţia pieţei de comunicaţii electronice cu începere din anul 2012. Rapoartele sunt întocmite în baza datelor statistice prezentate ANRCETI de către furnizorii care activează în sectorul comunicaţiilor electronice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus