/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Cum comentează arhitectul șef al Capitalei faptul că în locul cafenelei Guguță ar putea fi ridicat un imobil cu 13 etaje

missing
12 iunie 2018, ora 19:07

Contactat de TV8, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a monumentelor, Ion Ștefăniță ne-a spus că destinația spațiului unde se află cafeneaua Guguță este socio-culturală. Aici pot fi construite cafenele, restaurante sau alte edificii, dar nicidecum blocuri locative: „Știu că ceva pentru socio-cultural sau centru de afaceri era așa inițiativă, dar ca rezidențial bloc locativ așa ceva nu a fost. Eu cred ca noul proprietar să revină la recomandările care au fost date de către Consiliu Național a Monumentelor Istorice”.

Și arhitectul șef al capitalei, Sergiu Borozan, spune că deocamdată nu se cunoaște ce va fi construit pe teritoriul cafenelei Guguță: „Pe auzite și eu vă pot spune că se inițiază să fie, dar numai iarăși un PUZ din centru și va fi în context cu toate clădirile din jur cum să fie și ce să fie. Nu va fi bloc locativ nicidecum pentru că mi se pare că nici o companie trează la minte nu i-ar veni în cap, în al doilea rând nu este încă nici un proiect propus ca acolo să fie”.

Subiectul făcut public de Ziarul de Gardă a fost discutat și de primarul ales, Andrei Năstase. Acesta a reacționat la decizia instanței de judecată, într-o postare făcută live pe facebook, în care s-a arătat deranjat de posibilitatea unui bloc cu 13 etaje, în locul cafenelei Guguță din parcul central al capitalei: „Aceste decizii ale instanțelor de judecată, aceste acțiuni de demolare a unor imobile într-un timp foarte, foarte scurt denotă faptul că guvernarea încă nu și-a rezolvat o serie de mârșăvenii la adresa orășenilor și ai orașului și iată de ce amână și validarea mandatului”.

Ziarul de Gardă mai scrie că, în luna august 2017, Finpar Invest, companie controlată prin intermediari de politicianul Vladimir Plahotniuc, a vândut cafeneaua „Guguță” situată în parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Capitală. Localul a ajuns în proprietatea firmei „Regata Imobiliare” SRL, care aparține unei alte firme, „Biotehnos” SRL, fondată de omul de afaceri, Ceslav Ciuhrii. Nu am reușit să-l contactăm pe acesta pentru precizări.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Xenofont Gherghelaș

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram