Grădinița din satul Ciulucani, Telenești, a fost inaugurată, după ce a fost renovată din grantul oferit de Guvernul României

Grădinița „Porumbei” din satul Ciulucani, raionul Telenești, a fost inaugurată astăzi, după ce a fost renovată din grantul oferit de Guvernul României, administrat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

Vechea grădiniță de copii era amplasată într-o fostă casă de locuit și nu dispunea de suficient spațiu pentru fiecare copil, potrivit normelor în vigoare. Autoritățile locale au decis să reprofileze unul din blocurile gimnaziului din localitate în grădiniță.

Astfel, din grantul oferit de Guvernul României, grădiniţa din Ciulucani a beneficiat de lucrări și bunuri în valoare de 2 805 501 lei, dintre care: Guvernul României a alocat 2 332 055 lei, autoritățile publice locale – 297 725 lei, Fondul de Investiții Sociale din Moldova – 175 721 lei.

„Din aceste mijloace au fost efectuate lucrări interioare și exterioare, schimbat acoperișul, montate uși și ferestre noi, a fost reparat sistemul de încălzire, sistemul de ventilare, sistemul electric și rețelele de apă și canalizare. De asemenea, instituția a fost dotată cu mobilier pentru grupe, utilaj pentru blocul alimentar și echipament pentru terenul de joacă”, a menționat Mircea Eșanu, director executiv FISM.

Prezent la eveniment, Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova, a reiterat sprijinul pe care-l va acorda România și în continuare Republicii Moldova.

„Investiția pe care a făcut-o Guvernul României prin acest program este una de valoare. Doresc să le mulțumesc celor care au făcut posibil acest lucru: autorităților publice locale, Guvernului României, Guvernului Republicii Moldova. Succesul ar fi fost imposibil dacă n-am fi beneficiat de priceperea și de dăruirea FISM. Prin tot ceea ce facem aici, dorim să contribuim la îmbunătățirea vieții cetățenilor Republicii Moldova”.

Grădiniţa „Porumbei” din satul Ciulucani funcţionează din anul 1982. Pentru prima dată în istoria satului Ciulucani, în cadrul instituției renovate va fi creată o grupă de creșă, ce va putea fi frecventată de copii de la vârsta de doi ani.

Beneficiari direcți ai proiectului sunt circa 100 de copii în vârstă de 2-7 ani.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 933 de grădiniţe din Moldova.

Grantul oferit de Guvernul României este gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.