Consilierul pe educație a lui Igor Dodon s-a întâlnit cu Constantin Șchiopu pentru a discuta despre examenul de bacalaureat la limba și literatura română

schiopu

Consilierul în domeniul educației, culturii și cercetării a lui Igor Dodon, Corneliu Popovici s-a întâlnit cu academicianul Constantin Șchiopu pentru a discuta despre erorile de la examenul de bacalaureat la Limba și literatura română.

„Nicio eroare a funcționarilor nu trebuie să afecteze elevii la examenul de BAC

Ca și în sesiunea de bacalaureat 2017, în spațiul virtual se discută asupra unor greșeli în testele pentru examene. Dacă anul trecut inconveniențe au fost depistate în testul la disciplina școlară fizica, acum e vorba de testul la Limba și literatura română – subiect discutat în mass-media din țară și de peste hotare.

Am solicitat opinia domnului profesor, doctor habilitat Constantin Șchiopu, în scopul clarificării mai multor aspecte ce vizează conținutul și forma testelor la disciplina pe care o predă la un liceu din capitală.

În cadrul unei discuții constructive, am convenit asupra înaintării demersurilor care se impun către instituțiile responsabile, în vederea depășirii situației create” scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

Amintim că pe 9 iunie, profesorul Constantin Șchiopu a comentat, pe pagina sa de Facebook, mai mulți itemi pe care i-au avut de rezolvat elevii la BAC-ul de Limbă și literatură română, specificând că testele sunt întocmite ori din necunoaștere sau este o intenție rea a celor care le-au făcut. „Îmi vine să tai mărunței-mărunțel aceste tâmpite teste și bareme, iar pe autorii lor să-i pun să înghită foiță cu foiță tot ce a fost tăiat. Păi, nu pot ei găsi niște texte lirice care să-i emoționeze, să-i sensibilizeze pe elevi? Cine-i scriitorașul (profil real) care s-a învrednicit de atâta atenție din partea alcătuitorilor? Unde sunt marii scriitori? Cei adevărați!”, scria revoltat profesorul.

Vedeți și scrisoarea deschisă ministrei Babuc pe tema testului de BAC la română: „Examenul conține o greșeală științifică”.
Reamintim că pe 8 iunie, s-a desfășurat proba la limba de instruire din cadrul examenului de bacalaureat la care au participat peste 15000 de candidați. Proba la limba și literatura română a fost susținută de 12608 candidați, iar proba la limba și literatura rusă – de 2740 de candidați.

Subiectele examenului la limba și literatura română, profil real le găsiți AICI.

Vedeți aici ce subiecte au avut de rezolvat și elevii de la profilul umanist.

Ministerul Educaţiei a precizat, într-un comunicat de presă, că discuțiile despre calitatea subiectelor trebuie să fie purtate între specialiști și într-un cadru corespunzător. În acest context, orice sesizare și propunere este binevenită. Totuși, analiza calității testelor înainte ca acestea să fie făcute publice este inoportună și contraproductivă.

Ministerul precizează și faptul că autorii itemilor de la bacalaureat sunt personalități notorii din domeniu, cu vastă experiență de alcătuire a testelor pentru olimpiade și examene naționale.

Taguri: #BAC 2018
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente