O delegație a Comitetului anti-tortură al CoE se află în Moldova. A vizitat mai multe penitenciare

Ministrul Justiției, Victoria Iftodi, a avut o întrevedere cu delegația Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT), care se află într-o vizită periodică de documentare în țara noastră.

Membrii delegației au discutat cu conducerea Ministerului Justiției, a Administrației Naționale a Penitenciarelor, șefi de penitenciare și medici despre evoluțiile din cadrul sistemului penitenciar din ultimii trei ani.

Au fost abordate așa subiecte cum ar fi condițiile de detenție, fluctuația numărului de deținuți, soluții alternative detenției și arestului preventiv.

În cadrul întrevederii, ministrul Justiției a declarat că întreaga societate conștientizează  necesitatea unor investiții majore în sistemul penitenciar, iar construirea unui nou penitenciar, cât și reconstruirea parțială a mai multor penitenciare existente, vine să elimine o serie de probleme sensibile cu care se confruntă sistemul în prezent.

Vizita reprezentanților CPT în Republica Moldova are ca scop asigurarea continuității dialogului privind acțiunile întreprinse de autorități pentru a îmbunătăți condițiile de detenție și evaluarea situației persoanelor private de libertate.

Menționăm că, misiunea CPT-ului este de a  furniza un instrument preventiv nejudiciar pentru protejarea persoanelor private de libertate împotriva torturii sau altor forme de rele tratamente, fiind complementară activității juridice a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

În perioada 5-11 iunie, delegația CPT a vizitat o serie de penitenciare din Republica Moldova, având acces nelimitat la locurile de detenţie şi dreptul de a se deplasa fără restricţii în interiorul acestor spaţii.

De asemenea, cu scopul de a se documenta, membrii CPT au intervievat în mod confidenţial persoane private de libertate.

În observațiile preliminare comunicate de membrii delegației a fost precizat faptul că nu au fost constatate cazuri de tortură sau maltratare a persoanelor din detenție de către angajații sistemului penitenciar.

De asemenea, a fost comunicat faptul că sunt apreciate eforturile autorităților de îmbunătățire a condițiile de detenție pentru minori, prin construcția unui sector penitenciar în care vor fi transferați toți minorii condamnați și cei aflați în arest preventiv din țară.

Menționăm că, raportul detaliat asupra vizitei urmează a fi comunicat de CPT în luna noiembrie curent. Acest raport va cuprinde starea de fapt din cadrul sistemului penitenciar din țară, precum și recomandări pentru îmbunătățirea situației.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.