/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/GALERIE FOTO/ Întâlnirea istorică dintre Donald Trump și Kim Jong-un. Ce spune un expert în limbajul corpului

missing
12 iunie 2018, ora 11:57

Ambii lideri au încercat să-şi impună controlul, dar au dat şi oarece semne de anxietate, la începutul reuniunii, relatează Reuters, citând experţi în comunicarea nonverbală.

Potrivit acestora, în cele circa 13 secunde în care Trump i-a ţinut mâna lui Kim pentru prima dată, şi-a proiectat ca de obicei dominaţia întinzând primul mâna şi bătându-l pe umăr pe liderul nord-coreean. Pentru a nu rămâne mai prejos, Kim i-a scuturat viguros mâna lui Trump şi l-a privit drept în ochi, înainte de a se desprinde din strângere pentru a se întoarce către media, transmite Agerpres.

„N-a fost o strângere de mână lipsită de ezitare”, a apreciat Allan Pease, expert australian în comunicarea nonverbală şi autorul mai multor cărţi de succes în domeniu. „A fost sus şi jos, înainte şi-napoi, fiecare încerca să-l tragă pe celălalt spre el şi nu voia să-l lase să preia controlul”, a explicat Pease.

Trump este familiarizat cu proiectarea autorităţii şi este versat în folosirea eficientă a limbajului corpului, în postura sa de lider global, om de afaceri şi fost om de televiziune, iar în plus are asupra lui Kim avantajul înălţimii.

În timp ce s-au îndreptat spre sala unde urma să aibă loc primele discuţii faţă în faţă, Trump a vrut să risipească orice urmă de tensiune făcând conversaţie cu Kim şi lăsându-l pe acesta să o ia puţin înainte, dar a menţinut controlul bătându-l pe umăr şi invitându-l în sală – deşi Kim este aproape de două ori mai tânăr decât el.

Şi liderul nord-coreean l-a bătut pe umăr pe preşedintele SUA, în încercarea de a-şi impune la rându-i autoritatea, şi, deşi a privit în cea mai mare parte a timpului în jos în timp ce Trump vorbea, şi-a ridicat de mai multe ori ochii.

„Donald Trump a vorbit în termeni conciliatori, aproape umili, dar limbajul corpului său spunea clar „Eu sunt şeful aici””, a estimat Allan Pease. „Dacă nu ştiai cine sunt cei doi, ai fi putut spune că tipul cel mare este tatăl şi cel mic e fiul”, a adăugat expertul australian.

În egală măsură, potrivit acestuia, la prima sa interacţiune majoră cu comunitatea internaţională, sub tirul fotoreporterilor adunaţi la hotelul de lux unde avea loc summitul, Kim a avut o alură care trăda o uşoară teamă şi mirare. „Semăna oarecum cu un copil într-un parc de distracții – nu intimidat, entuziast şi un pic agitat”, a conchis Pease.

Foto: Tyrone Siu / Reuters

Foto: Tyrone Siu / Reuters

Foto: Evan Vucci / AP

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Foto: Evan Vucci / AP

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Foto: Mike Blake / Reuters

Foto: Tyrone Siu / Reuters

Foto: Ahn Young-joon / AP

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Foto: Evan Vucci / AP

Foto: Jae C. Hong / AP

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Foto: Evan Vucci / AP

Foto: Gemunu Amarasinghe / AP

Foto: Koji Sasahara / AP

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram