17:23:43 24.04.2024
Stiri

Vlad Plahotniuc comentează refuzul PAS și PPDA de a face o ALIANȚĂ cu PD după alegerile parlamentare: „Eu dacă aș fi în opoziție în locul lor…”

Politică 12.06.2018 09:30 Vizualizări2081 Autor: Ziarul National
Vlad Plahotniuc comentează refuzul PAS și PPDA de a face o ALIANȚĂ cu PD după alegerile parlamentare: „Eu dacă aș fi în opoziție în locul lor…” captură privesc.eu


Președintele Partidului Democrat și coordonatorul coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, nu vede o problemă în faptul că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, precum și primarul ales al capitalei, Andrei Năstase, afirmă că nu vor face în niciun caz o alianță postelectorală cu formațiunea pe care o conduce.

„Eu, dacă aș fi în opoziție în locul lor, tot așa aș spune până în alegeri. Ar fi sinucidere politică pentru un partid de opoziție să spună că va face alianță cu partidul de la guvernare. Ce opoziție ar mai face PAS și PPDA, dacă ar admite măcar o alianță cu PD înainte să între în alegeri? Și-ar pierde automat o parte din electorat. Deci, ei fac corect politic când spun că nu vor face alianță cu PD”, a declarat liderul democraților, în cadrul unui interviu pentru tribuna.md.

Plahotniuc a subliniat că mai întâi trebuie să vedem care vor fi rezultatele alegerilor, după care tabloul va fi mai clar. „Ce va fi după alegeri, deja haideți să nu anticipăm, să vedem rezultatele și să discutăm atunci. La acest moment avem partide de opoziție și partide de la guvernare, ele nu trebuie amestecate, pentru că riscăm să inducem confuzie în rândul electoratului și asta ar fi în dezavantajul partidelor de dreapta”.

Sursa citată a mai amintit și de poziția partenerilor externi, care își doresc ca după alegeri să fie constituită o majoritate proeuropeană.

„Ce vreau doar să remarc acum e poziția foarte salutabilă a unor reprezentanți ai diplomației occidentale, acreditați în R. Moldova, care au venit cu un mesaj în care conturează o perspectivă comună pentru partidele democrate și proeuropene, imediat după alegerile parlamentare din toamnă”, a punctat Plahotniuc.

Coordonatorul coaliției de guvernare a comentat și temerile potrivit cărora socialiștii ar avantajați de introducerea sistemului mixt de vot. „Alegerile generale nu se desfășoară în Chișinău, dar în toată țara. Am avut 10 -12 localități în care am avut alegeri anticipate în ultimele luni, în toate socialiștii au pierdut! Asta arată că, dimpotrivă, alegerile pe circumscripții îi dezavantajează pe socialiști. La fel se va întâmpla și în Chișinău, socialiștii nu vor avea nici pe departe scorul din alegerile recent încheiate. Din nou, ca și în cazul altor speculații, unii se pronunță înainte pe chestiuni care țin mai mult de imaginație, de neînțelegerea unor lucruri, decât de realitate. Pe urmă vine realitatea și ii pune cu picioarele pe pământ”.

Cei care critică votul mixt, în opinia lui Plahotniuc, sunt reprezentanții partidelor care nu au organizații teritoriale în toată republica. „Eu înțeleg că unora nu le place mixtul pentru că nu au filiale în teritoriu, nu au oameni în țară, au echipă doar în Chișinău. Dar alegerile generale sunt pentru toată țara, ele trebuie să aducă în Parlament oameni din întreaga țară, nu doar oameni din Chișinău. Ce reprezentativitate are un partid care are doar echipă în Chișinău? Are strict o reprezentativitate locală și atât. Dar în Parlament trebuie să fie reprezentate toate raioanele țării, toate categoriile de populație, regiunile etc. Mixtul exact asta face, ajută ca în Parlament să vină oameni reprezentativi din fiecare raion, nu doar cei din Chișinău, puși pe liste de partide. Cetățenii au posibilitatea să-și trimită în Parlament reprezentanți locali, pe care îi cunosc și în care au încredere. Chișinăul nu poate să dețină un monopol asupra politicii moldovenești”, a mai spus liderul PD.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md