/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Încă un dosar pe numele lui Veaceslav Platon. Acesta este învinuit că și-a însușit aproape 2 miliarde de lei de la BEM

missing
11 iunie 2018, ora 18:50

Avocații lui Veaceslav Platon spun că la baza dosarului stau doar mărturiile primarului de Orhei Ilan Șor, condamnat la 7 ani și 6 luni de pușcărie în dosarul fraudelor de la BEM. Potrivit învinuirii, Platon l-ar fi impus pe Șor să acorde credite în suma de 1,7 miliarde de lei companiilor din așa-zisul Grupul Șor, iar ulterior să le transfere companiei Zenit Management din Marea Britanie.

Lui Veaceslav Platon i se incriminează că a însușit banii care au fost creditați companiilor ”Caritas Group”, DracardProvoliron de către BEM. Deci anume despre aceste companii raportul Kroll spune că aparțin grupului Șor. Banca de Economii a creditat anume aceste companii și nu pe Veaceslav Platon,” a declarat Valeriu Pleșca, avocat.

Avocații spun însă că Șor nu a prezentat niciun document care confirmă că banii ar fi ajuns la Platon.

Cum de la suma de 1 miliard 700 de mii a ajuns la Veaceslav Platon fără niciun document, fără nici un act, fără nici un contract, fără nici un angajament efectiv,” a adăugat Pleșca.

Despre Compania Zenit Management, acolo unde ar fi ajuns cele aproximativ 2 miliarde de lei, avocații spun că anterior Șor declara că i-ar fi aparținut lui Vlad Filat. Dar pentru că nu a reușit să demonstreze acest fapt, acesta și-ar fi schimbat declarațiile și ar fi spus ca i-ar aparține lui Veaceslav Platon.

Dânșii nu au reușit să convingă magistrații Curții de Apel că Vlad Filat a sustras acești bani și compania Zenit aparține lui Vlad Filat. Acum ei încearcă iarăși prin alte declarații a lui Ilan Șor, să ne dovedească nouă că această companie cum este Zenit, îi aparține lui Platon,” a spus Eduard Rudenco, avocat.

În cadrul dosarului, Platon mai este învinuit despre faptul că l-ar fi impus pe Șor să ia credite de la Moldindcombank în sumă de peste 278 de milioane de lei, iar apoi să le ramburseze din banii de la BEM. Avocații lui Platon spun că prin acest dosar procurorii vor să-i spele imaginea lui Șor.

Aici IlanȘor poate să scape de încă o învinuire. Dacă Veaceslav Platon va fi recunoscut vinovat de comiterea acestor infracțiuni. Se constată, după părerea lor, că Ilan Șor nu a comis nicio crimă. Noi putem să ne așteptăm că la Curtea de Apel Ilan Șor va fi achitat,” a adăugat Rudenco.

Purtătorul de cuvânt al primarului de Orhei, Alina Șargu, a spus că va veni cu o reacție după ce vor studia minuțios toate acuzațiile. Nici șeful procuraturii Anticorupție nu a vrut să ofere comentarii. Viorel Morari a recomandat reporterului TV8 să scrie o solicitare oficială la care va răspunde. Acesta este deja al patrulea doar penal pornit pe numele lui Veaceslav Platon. În primul dosar el a fost condamnat la 18 ani de pușcărie pentru prejudicierea Băncii de Economii cu aproape 800 de milioane de lei.

Sentința a fost menținută de Curtea de Aple. Ulterior el a fost acuzat de escrocherie în dosarul companiilor de asigurări, dar și de tentativa de corupere a mascaților de la Pantera. Pentru ambele capete de acuzare, Platon a primit 12 ani de pușcărie, în prezent dosarul se află pe masa magistraților de la Apel. În toate cazurile Platon se declară nevinovat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram