‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 martie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAfacerea cu afine - investiția în agricultură cu care se mândrește Iurie Tarai

Afacerea cu afine – investiția în agricultură cu care se mândrește Iurie Tarai

‹ adv ›
‹ adv ›

Fructele de pădure au reprezentat întotdeauna o delicatesă prețioasă pentru străini, dar și o posibilitate de a câștiga profit pentru producătorii autohtoni. Asumarea riscului și investirea în dezvoltarea unei afaceri cu pomușoare este răsplătită din plin, dacă reușești, la timp să te orientezi spre o cultură solicitată pe piață sau spre piețe noi.

Din acest punct de vedere, afinul este o una din aceste culturi – care merită a fi cultivată de fermieri, deoarece termenul de recuperare al investițiilor constituie 6 ani de la plantare sau 1 an de rod deplin al plantației.

Profitul cumulativ generat la cultivarea afinului constituie suma de peste 20 milioane lei pentru un ciclu de producere care poate dura 30 de ani şi este recomandat pentru cultivarea fermierilor care dispun de suprafețe mici şi care pot asigura condiții optimale pentru implementarea tehnologiilor moderne de cultivare ale acestei culturi.

În raionul Strășeni, la numai 60 km de Chișinău, fermierul Iurie Tarai este proprietarul unei suprafețe de 10 ha de afine, înființată cu 4 soiuri Duke, Bluecrop, Bluegold și Bregitta.

„Am înființat această plantație în anul 2014. În toamna anului curent o să fie 4 ani de la plantare. Deja am reușit să ne bucurăm de roadele obținute, mai mult ca atât avem și consumatori care știu unde ne pot găsi produsul. Afinele noastre sunt comercializate prin intermediul rețelelor de supermarkete din Chișinău”, a povestit producătorul.

Cum se plantează afinul

Succesul unei afaceri cu afine pornește de la materialul săditor folosit, iar principalele caracteristici pentru garantarea succesului ar fi plantarea a două-trei soiri de afine cu perioada de coacere diferită – pentru a fi prezenți pe piață o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, trebuie numaidecât de atras atenția la procurarea arbuștilor cu vârsta de doi ani cu un sistem radicular bine dezvoltat.

„Materialul săditor l-am procurat din Polonia de la cea mai mare pepinieră cu cei mai calitativi puieți. Nu a fost ieftin, m-a costat de la 3-9 euro un puiet, în dependență de vîrsta acestuia. Pentru plantarea unui hectar de afine sunt necesari circa 3 300 de puieți, conform schemei de plantare pe care am ales-o eu”, a mai adăugat Iurie Tarai.

‹ adv ›

Plantarea afinului se face toamna, în lunile octombrie, noiembrie, iar în zonele mai secetoase, primăvara devreme, sau în martie, aprilie, în zonele mai umede. Afinul se plantează standard la o distanță de 3×1 metri.

Investiții pentru înființarea unei plantații de afin

Pentru înființarea unui hectar de afine sunt necesare investiții în mărime de 15-20 mii de euro per hectar, iar conform calculelor preliminare investiția urmează să fie recuperată în aproximativ 5-7 ani după ce plantația intră pe rod.

„Banii pe care i-am investit i-am adunat muncind peste hotare, am mai luat cu împrumut de la rude, nu am apelat la credite”, a constatat producătorul de afine.

‹ adv ›

Este o investiție destul de mare, dar se compensează prin faptul că aceste pomușoare sunt la mare căutare, iar consumatorii achită cel mai mare preț comparativ cu toate pomușoarele, unde mai pui că producțiile nu sunt deloc de neglijat.

Analiza eficienţei economice a cultivării afinului (suprafaţa – 1 ha)

Principalii indicatori economici

Formula de calcul

UM

Date de calcul

1. Bugetul investiţiilor la înfiinţarea plantaţiei

Buget investiţie

lei

856 221

2. Subvenţii posibil de obţinut

Regulament subvenţionare

lei

60 000

3. Venituri din vânzări

Buget pe rod

lei

984 000

4. Costuri vânzărilor

Buget pe rod

lei

193 766

5. Profit brut anual

3 – 4

lei

790 234

6. Rentabilitatea veniturilor (venituri obţinute la 1 leu de consumuri)

3 / 4 * 100%

%

507,8

7. Rentabilitatea economică (profituri obţinute la 1 leu de consumuri)

5 / 4 * 100%

%

407,8

8. Flux monetar la sfârşitul anului

Buget pe rod

lei

826 544

9. Cost unitar al producţiei

4 / recolta la hectar

lei / kg

32,29

10. Preţ mediu de comercializare al producţiei

3 / recolta la hectar

lei / kg

164,00

11. Profitul brut (marja brută) al producţiei

10 – 9

lei / kg

131,71

12. Termen de recuperare a investiţiilor (ani de fructificare)

(1-2) / 5

ani

1,0

13. Termen de recuperare a investiţiilor (ani de la plantare)

12 + ani vegetaţie

ani

6,0

Cât costă un kg de afine?

Prețul de comercializare depinde, în mare parte de sezon, la începutul sezonului este unul destul de mare, după care urmează o scădere, apoi la sfârșitul sezonului crește și ajunge să fie la fel ca și la început de sezon.

„Afinele le comercializez cu aproximativ 200-250 lei/kg. De pe un hectar adun circa 10-15 tone, este o cantitate medie. Un coleg, care a fost într-o vizită de studiu în California mi-a spus că ei reușesc să recolteze 38 de tone de afine, iar în Polonia producția este de 20-25 tone de pe un ha. Desigur că, am putea și noi să adunăm 20-25 tone, dar este nevoie de investiți destul de mari, pe care, la moment, nu le am”, a spus fermierul din Strășeni.

Este o afacere de familie, unde sunt implicați și soția și feciorul, angajând persoane doar la recoltare, acesta fiind un proces destul de complicat, din cauza mărimii fructului.

„Desigur, dacă comparăm cu alte fructe sau pomușoare, afinul este destul de mic, respectiv este mai complicat de adunat. Dispunem de linie și sistem de picurare, dar mă gândesc să instalez și o linie care ne-ar permite să administrăm dozat fertilizanții și apa. Totodată, în anul curent, intenționez să construiesc o casă de ambalare cu procesare, frigider, camera de pre-răcire deja este instalată. Planific să procur și o combină pentru recoltare, dar mai tîrziu. Un om poate să adune circa 30-40 de kg de afine pe zi, pentru care primesc 10-15 lei pentru fiecare kg cules”, ne-a mai spus agricultorul.

Provocările și soluțiile pentru o plantație de afin

A beneficiat de subvenții de la stat pentru înființarea plantației la procurarea materialului săditor și instalarea sistemului de irigare. Subvențiile au fost în mărime de 50 mii lei per hectar.

„Principala problemă cu care ne confruntăm este lipsa brațelor de muncă. În brigada lucrează 80% femei, cu vârsta de la 55- 70 ani, respectiv nu știu cu cine am să lucrez peste 5 ani. Oamenii pleacă și aceasta este o problemă destul de mare. În Republica Moldova nu există specialiști, care ar putea să ne consulte în problemele care apar la această cultură. Atunci când apar ceva neclarități merg peste hotare, particip la diferite seminare și simpozioane și de acolo mă informez, caut o soluție”, a menționat producătorul de afine.

Proprietarul plantației ne-a mărturisit că nu are studii în agricultură, este fost militar și ne-a spus că a învățat totul pe propriile greșeli.

„Mi-a fost foarte greu, mai ales la început, când am plantat arbuștii de afin, am învățat totul pe propriile greșeli. Obișnuiesc să particip la diferite vizite de studiu, seminare, dar și vizite de studiu la pepinierele de peste hotare, de acolo de obicei aduc cea mai bună experiență și informație pe care o pot aplica și în plantația mea. La moment, avem un avantaj că la afine nu sunt încă dăunători, dar după cum ne spun specialiștii, în aproximativ 5-7 ani vor apărea”.

Consumatorii locali cunosc multe despre aceste pomușoare, astfel că afinele sunt solicitate.

„Am mulți clienți care mă telefonează și mă roagă să le rezerv afine. Mulți dintre cei care au fost plecați peste hotare cunosc despre beneficiile acestor pomușoare acestea fiind nr.1 în consum, dar și consumatorii de la noi, deja sunt informați și știu despre beneficiile acestor pomușoare”, a ținut să remarce Iurie Tarai.

Afinul are nevoie de soluri acide și foarte acide

Sfatul lui Iurie este de a risca, pentru că doar acționând poți obține rezultate. Iar experiența pe care a acumulat-o demonstrează, o data în plus, că nu greșește doar cel ce nu face nimic.

„Cei care doresc să înființeze o plantație de afin trebuie să facă, în primul rând, analiza solului, pentru că afinul iubește solul acid și lutos-nisipos. Să nu le fie frică, să încerce pentru că „ochii sperie, dar mâinele fac””, a conchis producătorul.

Acest articol a fost scris cu sprijinul financiar al Centrului de Consultanță în Afaceri, în cadrul proiectului Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare, finanțat de Fundația HEKS-Moldova. Informația prezentată (mărimea investițiilor, perioada de recuperare a investițiilor, etc.) reprezintă rezultatul modelării economice teoretice a experților-economiști în domeniul agricol. Proiectul AMIB nu oferă garanții în ceea ce privește rentabilitatea, profitabilitatea afacerii, întrucât condițiile practice în care se înființează și se îngrijește plantația depind de mai mulți factori. Cifrele prezentate în material nu se referă în nici un caz la istoria fermierului descrisă în articol. Mai multe informații despre inițierea unei afaceri cu culturi bacifere, le puteți afla din Manualul „Cultura arbuștilor fructiferi și a căpșunului”, disponibil aici.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. minciuni gogonate ! nici pe departe … am 15 ha de afine din 2007 . maxim 3 tone pe ha, au productie la maturitate. si nu ai cui sa le vinzi . la 12 lei / kg … te costa culesul 4 lei pe kg. tot articolul este un cacat ! nu stiu ce vreti sa vindeti cu el dar nu este nici pe departe asa cum este scris!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii