Studiu: Ce știu tinerii despre funcționarea Centrelor de tineret și cum și-ar dori ei ca acestea să activeze

IMG_9885

În perioada aprilie-mai 2018, platforma U-Report a lansat o serie de sondaje în care i-a întrebat pe tineri ce știu despre funcționarea Centrelor de tineret și cum cred că ar trebui să se dezvolte aceste centre mai departe.

Peste 700 de tineri au spus ce cunosc despre aceste instituții, dacă au astfel de centre în localitatea lor și cum cred că ar putea fi îmbunătățită experiența lor în cadrul activităților pe care le au în Centre.

Rezultatele sondajelor au fost incluse într-un raport consolidat care a fost prezentat și discutat în cadrul unei mese rotunde organizate la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, unde au participat membri ai Comitetului de Coordonare U-Report, reprezentanți ai organizațiilor de tineret din țară, reprezentanți UNFPA Moldova și UNICEF Moldova.

În cadrul sondajului, tinerii au fost întrebați despre cum ar trebui să fie organizat un astfel de centru, unde ar trebui să fie plasat și cine ar trebui să presteze serviciile. De asemenea, tinerii au răspuns și la întrebări legate de drepturile de care aceștia ar trebui să se bucure în centrele respective și de cum ar trebui să fie percepuți. Mai mult, tinerii au fost întrebați și despre factorii care le asigură dezvoltarea, dar și barierele pe care le întâmpină aceștia.

Rezultatele sondajelor pot fi găsite mai jos:

# despre scopul și funcționalitatea Centrelor de Tineret;

# despre serviciile prietenoase tinerilor;

# despre rolul serviciilor în dezvoltarea tinerilor.

„Centrele de Tineret ar trebui să corespundă nevoilor tuturor tinerilor. Să nu uităm că există o diferență de necesități și interese dintre tinerii de 14 -16 ani, 16 – 22 și cei de 22-35 de ani”, a menționat Valeriu Drăgălin, Președintele Consiliului Național al Tineretului din Republica Moldova.

Olga Gordila-Bobeico Ofițer de proiect, Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA), a susținut faptul că până la sfârșitul acestui program de Dezvoltare al Centrelor, vor fi identificați și instruiți specialiști care vor putea răspunde necesităților tuturor tinerilor beneficiari.

„UNICEF va susține în continuare participarea tinerilor, inclusiv prin U-Report, pentru a informa programele și serviciile să fie bazate pe necesitățile lor!”, a spus Alex Petrov, Youth and Adolescent Development Officer, UNICEF Moldova.

Raportul prezentat în cadrul mesei rotunde, cuprinde o serie de nevoi identificate, printre care nevoia ca în aceste centre să activeze atât profesioniști instruiți în acest domeniu, cât și tineri.

 U-Report este un instrument de monitorizare socială în timp real, bazat pe mesaje simple prin intermediul canalelor social media (Facebook, Twitter, Viber), destinate consolidării dezvoltării comunitare, implicării cetățenilor și schimbării pozitive. Fiind simplu în utilizare, anonim 100% și cu un grad de angajament pentru soluționarea problemelor tinerilor, se creează mediul perfect de sporire a participării tinerilor pentru a provoca o schimbare în societate.

Platforma a fost lansată pe data de 10 Decembrie 2017, iar la momentul actual numără 2145 de membri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente