(foto, video) Cum se învață democrația pe băncile școlii: Zeci de elevi au avut parte de lecții pe subiecte electorale

1_pVR0BV5ulf8NfT77V2S_Zg

CEC, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, au desfășurat în perioada 21–25 mai Săptămâna de informare electorală în toate școlile din Moldova. Dacă elevii claselor mai mici s-au delectat cu desenatul, cei din clasele mai mari au avut lecții pe subiecte electorale la materia Educația Civică. La unele licee din țară, elevii au avut drept oaspeți, la aceste lecții, reprezentanți de la CEC, precum și din partea presei și a societății civile.

La sfârșitul acestui an de studii, elevii din toată țara au avut ore de Educație plastică pe o tematică ce se desprinde de cotidian — „Democrația contează! Votul tău contează!”.

Bogdan Erhan este elev în clasa a VI-a la liceul teoretic Ion Pelivan” din satul Răzeni, raionul Ialoveni. El își dorește să trăiască într-un stat care funcționează ca la carte și explică ce reprezintă desenul pe care l-a făcut: Moldova este o țară cu multă putere. Cu votul meu și al oricărei altei persoane, devine din ce în ce mai puternică. Democrația înseamnă alegeri libere și corecte, precum și un mediu politic în care cetățenii participă activ la procesul de dezbatere.”

1_lV4LPZj564NCvneJ8TLzgQ

Colegele sale, Emilena și Cătălina, explică și ele ce au așternut pe hârtie. Acest desen reprezintă că noi ne putem crea viitorul prin vot și dacă vom fi obligați să alegem pentru o anumită persoană, atunci nu vom avea dreptul la alegere”, spune încrezută Emilena Budac.

Cătălina Postică ne deslușește și ea care e semnificația lucrării sale: Desenul meu înseamnă că fiecare om are dreptul la o alegere pe care o va face pentru țara sa, pentru viitorul său, ca țara să prospere și să avem mai multă liberate.”

Profesoara lor de Artă plastică și educație tehnologică, Aurelia Mîndrescu, este mândră de discipolii ei, atât de aptitudinile artistice, cât și de cunoștințele lor electorale. Trebuie de început de pe acum, de când sunt mici, să le cultivăm aceste abilități ca ei să aibă cunoștințele necesare, pe care să le utilizeze și să aleagă candidatul potrivit pentru ei și pentru țara lor.”

Directoarea liceului Ion Pelivan”, Natalia Răileanu, susține că asemenea lecții tematice dezvoltă curiozitatea elevilor, dar și cultura lor generală: E binevenit să li se explice copiilor în ce constă dreptul lor de a face alegerea, de ce este nevoie de a face o alegere și de ce este nevoie, anume, de a face o alegere corectă.”

1_55l1Q_f4_0oRvEGcL_UKTg

Și dacă elevii claselor mai mici s-au delectat cu desenatul, cei din clasele mai mari au avut lecții pe subiecte electorale la materia Educația Civică. La unele licee din țară, elevii au avut drept oaspeți, la aceste lecții, reprezentanți de la CEC, precum și din partea presei și a societății civile.

În liceele Onisifor Ghibu” și Mihai Viteazul” din capitală, la lecțiile de Educație Civică, elevii le-au avut drept invitate speciale pe președinta și vicepreședinta CEC, Alina Russu și Rodica Ciubotaru, care le-au vorbit despre procesele electorale și au răspuns la întrebările lor.

Președinta CEC, Alina Russu, subliniază căAm vorbit în special despre dreptul de a alege și a fi ales, pentru că dacă tot vorbim că în Republica Moldova vrem să avem un stat de drept, în care democrația să fie realizată prin organizarea unor alegeri corecte, libere exprimate, atunci, sigur, acest lucru depinde de fiecare dintre noi”.

1_vBW66nVYnsdvBQG0XTI3WA

Rodica Ciubotaru, vicepreședinta CEC, spune: „Ne-am propus să discutăm despre procesul electoral, despre noile modificări la sistemul electoral și despre implicarea tinerilor în procesul decizional”.

1_n_euJYBvgkMA5gq1v2h42A

Și profesorii din aceste licee au fost încântați că elevii lor au avut parte de lecții mai deosebite. Profesorul Ion Cotorobai de la liceul din Răzeni se destăinuie că disciplina de Educație Civică îi pune în fața situației în care trebuie să informeze tânăra generație despre ce înseamnă o societate democratică, despre activitatea partidelor politice, a organizațiilor non-guvernamentale, căci, în opinia dascălului, elevii de azi sunt cei care se vor implica în câțiva ani în treburile statului și vor deveni viitorii miniștri, prim-miniștri sau deputați. „Noi ca profesori ținem să respectăm norma instituției, dar în unele situații invităm persoane — surse, care sunt specialiști într-un domeniu anume, pe care noi îl studiem. De exemplu, dacă vorbim de sănătate, invităm un medic, dacă avem societatea democratică, invităm un politician, un politolog sau sociolog. Elevii sunt deprinși cu profesorul zilnic, dar când vine cineva din afara școlii, au mai mare interes să asculte și să vadă.”

Natalia Moraru, profesoară de Istorie și Educație civică la liceul Onisifor Ghibu” din Chișinău, susține: Această campanie a fost foarte importantă pentru că elevii sunt foarte dornici să cunoască lucruri noi, mai ales că avem copii care încă nu au împlinit vârsta de 18 ani și au descoperit foarte multe lucruri noi și interesante pentru ei.”

1_1URfqn2x_1pgAD3Rj97beg

1_w8QBg5MFu6Skfnm6Eah-kw

Campania „Democrația Contează” este foarte utilă pentru elevi, în special celor din clasele a XI-XII-a, cei care sunt viitorii alegători ai societății noastre, fiindcă ei sunt cei care împlinesc 18 ani și cei care trebuie să își asume responsabilitatea pentru viitorul statului”, este de părere Vera Bucătaru, profesoară de Istorie și Educație Civică la liceul Mihai Viteazu” din capitală.

În cadrul Săptămânii Electorale, parte a campaniei Democrația Contează”, au fost invitați să participle și Igor Boțan, directorul executiv al organizației non-guvernamentale ADEPT și Alexandru Lebedev, fondatorul portalului pentru tineri diez.md.

1_AmEE9Wp78ghKEddNj9bzFw

„Informarea și instruirea sunt lucruri indispensabile pentru socializarea oamenilor, în special pentru copii. Nu-i poți socializa pe copii, astfel încât ei să se simtă parte a unei comunități, dacă nu le dai și instruire; dacă nu le explici ce presupune aflarea într-o comunitate, ce cod comportamental trebuie să adopte un copil. Este foarte important să înțelegem că, de multe ori, copiii prind lucrurile și le asimilează din intuiție. De aceea, informarea și explicarea este ceva adăugător la ceea ce copilul prinde din intuiție. Intuiția îl ajută foarte mult, iar informarea și educarea îi întărește legătura cu comunitatea și-i întărește tiparul comportamental”, ne spune Igor Boțan, după ce a vizitat liceul teoretic Ion Pelivan”, din Răzeni.

Jurnalistul Alexandru Lebedev a decis să meargă în vizită chiar la școala unde a învățat, liceul Liviu Deleanu” din capitală și își împărtășește trăirile după ce și-a ținut lecția.

Tare îmi place să văd care este contextul de gândire pentru tineri. Pentru că tot ce îi înconjoară, acest bubble” (balon de săpun) în care ei trăiesc, foarte mult ne influențează. De aceea, asemenea discuții trebuie să fie cât mai des în licee, nu neapărat ca lecții publice, chiar ca discuții neformale. Căci, de obicei, când vorbești la școală ție ți se pune notă și dacă vorbești prea mult, te gândești dacă o să fie bine sau rău. Însă, discuțiile neformale dezvoltă acel simț critic și analitic al tinerilor. Dacă e să compar liceul, e foarte diferit de perioada când eu am învățat. Este un pic emoționant, de exemplu, în acest cabinet făceam limba rusă.”

 

1_FszCr8ou4nnmtvEICGb-Xg (1)

Săptămâna de informare electorală în școli este parte a campaniei de informare și educare civică „Democrația contează”, inițiată de Comisia Electorală Centrală. Această campanie este parte a proiectului„Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, realizat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Bună Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Articolul integral îl puteți citi AICI.

Taguri: #CEC Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente