BAC 2018: „Nu-mi dau seama cum se aleg subiectele”. Autorii operelor care au devenit subiecte la BAC vin cu o reacție

collage

Operele scriitorilor Robert Şerban şi Radu Pavel Gheo, ambii din Timișoara, au fost subiecte pentru cei care susţinut vineri, 8 iunie, examenul de Bacalaureat la limba și literatura română. După ce au aflat despre aceasta, scriitorii au venit cu o reacție. 

Subiectul I era legat de poezia „Ce mai rămâne din viaţă”, de Robert Şerban. „E o mare şi plăcută surpriză, trebuie să recunosc, că una dintre poeziile mele să fie subiect la Bacul de limba română din Republica Moldova. Am fost la Chişinău anul trecut, pentru prima dată, la invitaţia profesorului de limbă şi literatură română Sergiu Orehovschi, de la Liceul Teoretic „Spiru Haret”, unul dintre cele mai bune din capitala Moldovei. Am avut întâlniri cu elevii, le-am citit poezie, am răspuns la întrebările lor, am discutat despre literatură, despre cărţi şi scriitori, ba chiar şi despre viaţa personală. Erau curioşi, interesaţi, citiţi. Şi iată că aflu că acea minunată întâlnire cu liceeeni a… continuat în importantul examen de Bacalaureat”, a declarat Robert Şerban.

Poezia „Ce mai rămâne din viaţă” este din volumul „Cinema la mine-acasă”, editura Cartea România din 2006.

La subiectul II, absolvenţii au avut de caracterizat personajul „Mariana” din opera „Noapte bună, copii”, de Radu Pavel Gheo.

„Am aflat că am fost subiect de Bac în timp ce navigam pe net. Am ajuns la o pagină de net din Republica Moldova. Mă uit des pe ziarele de acolo pentru că am mulţi prieteni. A fost amuzant. Pe de o parte te simţi plăcut impresionat, e un fel de canonizare în timp ce eşti în viaţă. Pe de altă parte există şi o parte neplăcută, în momentul în care nu mai eşti citit din plăcere, ci din obligaţie automat intervine o reacţie de respingere din partea publicului tânăr. Habar nu am cum ajuns acolo. M-am uitat cu atenţie şi am remarcat că erau subiecte din scriitori contemporani. Aproape toţi autorii sunt autori în viaţă. Cei care au conceput bacul s-au gândit să ofere literatură mult mai apropiată de perioada în care trăim, mai sincronizată cu elevii, cu texte din anii ‘90-‘2000. Interesant e că personajul care trebuia caracterizat era un personaj secundar, sau mai de grabă de fundal, din”, a declarat Radu Pavel Gheo, pentru adevarul.ro. 

Amintim că pe 9 iunie, profesorul Constantin Șchiopu a comentat, pe pagina sa de Facebook, mai mulți itemi pe care i-au avut de rezolvat elevii la BAC-ul de Limbă și literatură română, specificând că testele sunt întocmite ori din necunoaștere sau este o intenție rea a celor care le-au făcut. „Îmi vine să tai mărunței-mărunțel aceste tâmpite teste și bareme, iar pe autorii lor să-i pun să înghită foiță cu foiță tot ce a fost tăiat. Păi, nu pot ei găsi niște texte lirice care să-i emoționeze, să-i sensibilizeze pe elevi? Cine-i scriitorașul (profil real) care s-a învrednicit de atâta atenție din partea alcătuitorilor? Unde sunt marii scriitori? Cei adevărați!”, scria revoltat profesorul.

Vedeți și scrisoarea deschisă ministrei Babuc pe tema testului de BAC la română: „Examenul conține o greșeală științifică”.

Subiectele examenului la limba și literatura română, profil real le găsiți AICI.

Vedeți aici ce subiecte au avut de rezolvat și elevii de la profilul umanist.

Taguri: #BAC 2018
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente