13:37:45 18.04.2024
Stiri

„Laundromatul Rusesc” şi „Furtul Miliardului” ar fi fost coordonate de la Moscova

Anticorupție 11.06.2018 12:39 Vizualizări2281 Autor: Ziarul National
„Laundromatul Rusesc” şi „Furtul Miliardului” ar fi fost coordonate de la Moscova


UPDATE // Avocații lui Veaceslav Platon au organizat astăzi o conferință de presă și au anunțat că organele de drept din R. Moldova i-au intentat încă un dosar clientului lor în cadrul căruia ar insista că toate companiile implicate în jaful bancar din R. Moldova și prezentate de raportul companiei Kroll ca aparținând lui Ilan Șor ar fi, de fapt, ale lui Platon. Avocatul Valeriu Pleșca susține că Platon respinge acuzațiile care nu au nicio bază probatorie. Un alt apărător al lui Platon, Eduard Rudenco, a acuzat că persoanele cu epoleți din R. Moldova fac „tot posibilul” pentru a nu se afla cine au fost adevărații hoți ai miliardului furat din sistemul bancar al R. Moldova.


„Laundromatul Rusesc” şi „Furtul Miliardului” din sistemul financiar-bancar moldovenesc ar fi de fapt două elemente ale aceleiaşi operaţiuni coordonate de la Moscova, având la bază aceeaşi inginerie financiară, se arată într-o investigație publicată de portalul zeppelin.md.

Potrivit autorului, schema de spălare a banilor a fost pusă în aplicare de serviciile speciale ruseşti prin intermediul lui Veaceslav Platon, având ca mod de operare două spălătorii financiar-bancare la Chişinău, coordonate din acelaşi centru de comandă.

„În această investigaţie urmează să deconspirăm împreună schema Miliardomatului rusesc din Moldova, să înţelegem care au fost scopurile urmărite de cei care au elaborat-o, să administrăm probe, zeci de acte semnate de Veaceslav Platon, scrisori electronice şi extrase din sute de documente bancare care au ajuns la dispoziţia noastră. Vom vedea împreună cum lăcomia unor politicieni de la Chişinău i-au lăsat atraşi într-un joc senzaţional de periculos, cu soarta ţării pe care au condus-o. Întreaga operațiune era coordonată de FSB și se făcea pentru falimentarea țării înainte de alegerile parlamentare din 2014”, spune autorul.

Moscova ar încerca acum să şteargă urmele operaţiunii şi să influenţeze investigaţiile internaţionale, inclusiv ancheta companiei Kroll.

„Ancheta acestei companii internaţionale, fiind contractată de BNM pentru a lămuri lucrurile şi a ajuta la recuperarea banilor furaţi, nu a adus nimic nou. De cine s-a temut Kroll? De ce Kroll doar a imitat o investigație? De ce a ales să se limiteze în a pune grămadă niște companii și oameni din mediul de afaceri, fără însă a se aprofunda în deconspirarea schemei și a prezenta probe reale, încercând să inducă și mai multa confuzie în subiectul fraudei și sa nu-și asume nicio responsabilitate? De ce Kroll a menajat unii raideri, dar, și mai grav, unii prim-miniștri de la Chișinău? De ce Kroll s-a temut sa spună ceea ce a descoperit încă de la primii pași ai investigației, dovezi care indica fără îndoială că furtul miliardului nu este altceva decât o continuare a Laundromatului Rusesc, o spălătorie uriașă de bani? De ce Kroll s-a temut de ruşi, după ce a publicat inițial câteva elemente, câţiva paşi timizi spre adevăr, prezentând aceleași companii, implicate atât în furtul miliardului, cât și în Laundromatul Rusesc? Vom prezenta în ancheta noastră legături și probe care vor da răspunsuri și la aceste întrebări”, mai spune cel care a realizat materialul.

Continuarea AICI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md